Отидете към основна версия

3 455 11

Как изглежда хиперкарът на Toyota

  • toyota-
  • тойота-
  • хиперкар

Създаден специално за състезания, този автомобил ще има и пътна версия

Toyota представи хибридния хиперкар GR010, който ще стартира в новия сезон на Световното първенство за издръжливост (WEC), включително и на маратона 24-те часа на Льо Ман.

Според правилата, за да може хиперавтомобилът да участва в състезанията, Toyota ще трябва да пусне серийната си версия с тираж от поне 20 копия. Прототипът на цивилния хиперкар беше представен миналия септември. Тогава Toyota заяви, че той все още е в процес на разработка.

GR010 Hybrid разполага с 3.5-литров битурбо V6 двигател, който е с мощност от 680 к.с. и предава пиковият момент на задните колела. Съвместно с него работи и мотор генератор от Aisin и Denso, доставящ допълнителни 272 к.с. на предната ос.

За да се спазят разпоредбите, системната мощност на хибридния тракт е електронно ограничена до 680 к.с. Теглото на хиперавтомобила също трябва да отговаря на разпоредбите - 1 040 кг.

Като част от плана за намаляване на разходите в WEC, новият автомобил е с 162 кг по-тежък и с 32% по-мощен от своя предшественик TS050 Hybrid. Очаква се времената за обиколка на хиперкара в Льо Ман да бъдат с 10 секунди по-лоши.

Новият сезон на маратонското първенство ще се състои от шест състезания, той започва на 19 март в Себринг. „24 часа на Льо Ман“ ще се проведе на 12-13 юни.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.

Свързани новини