Отидете към основна версия

5 041 14

Daimler ще бъде преименуван на... Mercedes-Benz

  • daimler-
  • mercedes-benz

Германският производител на автомобили ще раздели бизнеса си на две независими компании

Ръководството на концерна Daimler AG реши да раздели бизнеса на две независими компании - Mercedes-Benz и Daimler Trucks. Мащабното преструктуриране е планирано да приключи до края на 2021 година.

Daimler Trucks, сега дъщерно дружество за търговски превозни средства, ще излезе с акциите, регистрирани на Франкфуртската фондова борса. В същото време Mercedes-Benz, преименуван от Daimler AG, ще се занимава с производство и продажба на леки автомобили.

Според шефа на Daimler Ола Калениус, производството на търговски превозни средства и леки автомобили са различни бизнеси от технологична, финансова и клиентска гледна точка. Той отбеляза, че като независими компании те ще се управляват по-ефективно и ще станат по-конкурентоспособни на пазара.

Отделянето на Daimler Trucks ще позволи на компанията да увеличи капитализацията си и да ускори развитието на зелените технологии: транспорт с електрически и водородни силови трактове.

Daimler Trucks ще продължи да произвежда камиони под марката Mercedes-Benz. Сега германският концерн се занимава и с марките BharatBenz, Freightliner, Fuso, Setra, Thomas Built Buses и Western Star.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини