Отидете към основна версия

5 142 14

Невероятно, но факт: Продажбите на коли в Европа намаляват, а у нас се увеличават

  • acea-
  • продажби-
  • автомобили-
  • българия-
  • европа

Европейската автомобилна индустрия е изправена пред по-лоша година от 2020 г

Автомобилната индустрия на Стария континент е изправена пред сериозни предизвикателства. Статистиката от изминалата 2021-а показва по-лоши резултати дори и от COVID ощетената от към продажби 2020-а. Сега продажбите в Европа продължават да падат пети пореден месец, като причината е глобалния недостиг на електронни чипове, използвани в новите модели.

Европейските продажби спаднаха с 20,5% на годишна база до 713 346 бройки, най-големият спад от 1993 г. насам, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA). Въпреки че икономическата активност се възстановява сравнително бързо, през миналата година продажбите на автомобили на континента са по-малко. „Въздействието на недостига на микрочипове върху производството на превозни средства води до тези незадоволителни резултати, въпреки рекордно ниската база за сравнение през 2020 г.“, се казват още от ACEA.

Няколко големи пазара отбелязват двуцифрен спад в продажбите в края на миналата година. През ноември германските регистрации спаднаха с цели 31.7 процента, италианските и полските продажби се понижиха с една четвърт, а Испания и Белгия отбелязаха спад с 12.3 и 17.1 процента, докато Франция ограничи спада само до 3.2 процента. За разлика от тях България, Ирландия и Словения отбелязаха по-добри резултати в сравнение с тези от 2020 година.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини