Отидете към основна версия

5 408 16

Колкото и да е студено, сваляйте якето си в колата

  • зимно яке-
  • автомобил-
  • съвети
Снимка: Shutterstock

Преди парното в колата да осигури комфортна температура, през зимата може да е доста студено. Ето защо много хора оставят в автомобилите си с якетата си. Но това може да бъде опасно. Въпреки че може да е досадно и неприятно при кратки пътувания, по-добре е да свалите зимното си яке в колата..

Според изследване на TÜV Süd, предпазният колан трябва да приляга плътно към тялото, за да може да се стегне бързо в случай на инцидент. Това действие се забавя значително от дрехи, които са твърде дебели и с обемиста подплата, каквито са повечето зимни якета. Освен това горната част на колана може да се изплъзне от рамото ви, когато сте с дебело яке. Още по-опасно е когато става дума за деца в зимно облекло: Внимавайте с колана.

Предпазният колан може да се изплъзне от рамото по гладката повърхност на дрехата, което може на практика да лиши детето от предпазен колан дори без да видите. Затова е по-добре първо да закопчаете колана на детето и ако има нужда да покриете тялото му с одеало или със сваленото яке.

За добро прилягане е важно коланът не само да приляга плътно по тялото, но и да минава през таза и гърдите. Коланът в никакъв случай не трябва да лежи върху корема или врата. А при носене на дебело яке това може да се случи без да усетите. Неправилното позициониране на предпазния колан може да причини сериозно нараняване в случай на удар. Именно поради тази причина има държави (една от тях е Гърция), където шофирането с дебело зимно яке се наказва с парична санкция.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.

Свързани новини