Last news in Fakti

22 Март, 2024 09:23 2 825 4

Пиенето на енергийни напитки и кафе по време на шофиране е безполезно

  • енергийни напитки-
  • кафе-
  • шофиране-
  • съвети

Някои обичайни начини за ободряване по време на шофиране всъщност са неефективни

Пиенето на енергийни напитки и кафе по време на шофиране е безполезно - 1
Снимка: Shutterstock

Често уморените шофьори започват да се опитват да се ободрят приемайки енергийни напитки и кафе по време на шофиране. Трябва обаче да знаете, че що се отнася до енергийните напитки, то болшинството от тях са сладки.

А сладкото съдържа в себе си т.нар. бързи въглехидрати, които стимулират нервната система и дават ободряващ ефект. Но той трае само 3-5 минути. Сладките напитки бързо подкисляват вътрешната среда на организма и в резултат на това мозъкът започва да работи по-бавно.

Кафето и енергийните напитки съдържат в себе си кофеин, който е доказано, че ободрява организма. Това обаче също не е точно така, като в много случаи тези напитки имат същия, противоположен ефект. Въпреки, че съдържат много кофеин, те осигуряват само краткотраен емоционален тласък.

Поради честата консумация на енергийни напитки и кафе тялото свиква да бъде изкуствено стимулирано и с течение на времето престава да произвежда достатъчно невротрансмитери и хормони, за да поддържа жизнеността на организма.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ⚜️Просветен⚜️

    3 1 Отговор
    Диона никога не е заспивала зад волана! Образцов водач е тя!
  • 2 Шмъркан

    3 0 Отговор
    Да ама амфетките са идеални.Аз цяла държава управлявам наджаскан до козирката и не се намери катаджия да ме тества.
  • 3 ттт

    1 0 Отговор
    Моят личен опит е, че кафето може да помогне, но само ако е двойно и разбира се - без подсладител. Но наг-доброто ободряващо средство за мен е турският чай. Но трябва майстор да го приготви. От 20 години си правя преди дълъг път, но онова, което правят комшиите не мога да постигна.
  • 4 те са като часовници на едни и същи мест

    0 0 Отговор
    Ако знаеш откъде да минеш в правилния час всичко можеш да пиеш.