Отидете към основна версия

8 431 11

Китайска автомобилна марка, позната и в Европа, е на ръба на фалита

  • китайски автомобили-
  • европа-
  • фалит

Компанията вече затваря своите шоуруми

Марката HiPhi може да се окаже на ръба на фалита. Китайският производител на високотехнологични и скъпи електрически автомобили призна, че е забавил заплатите за януари, като е отменил и бонусите за 2023 г. и дори е намалил заплатите на топ мениджърите.

HiPhi все още не е потвърдил официално слуховете за финансови затруднения, но не се ограничава само до забавяне на плащанията на своите служители. Шоурумите на марката в Китай вече са започнали да затварят. Шоурумът в Гуанджоу затвори на 23 януари, а този в Чънду затвори на 29 януари.

За финансовите проблеми на HiPhi се заговори за първи път през януари. Тогава се появи информация, че всички производствени и научноизследователски дейности на компанията са преустановени. В отговор от компанията увериха, че продължават да произвеждат и доставят автомобили, както и да работят по нови.

Нов доза от слухове се появи на 7 февруари, когато служителите на HiPhi бяха изпратени да работят дистанционно, като според непотвърдена информация, този ход отново е свързан с финансовите проблеми на марката. На това твърдение производителят отговори, че предположението не е вярно и „дистанционната работа“ е свързана с празнуването на китайската Нова година.

HiPhi е първокласно подразделение на Human Horizons, което произвежда електрически автомобили от висок клас. Продават се както в Китай, така и в Европа. Екземпляри HiPhi се транспортират дори и до Русия по т.нар. „паралелен“ начин. Марката представи първия модел HiPhi X през 2019 г. но той навлезе на пазара през 2021 г. Миналата година моделите Z и Y се присъединиха към моделната линията.

Търсенето на електрически автомобили HiPhi все още не показва значителен ръст, съдейки по наличните данни. През 2021 г. марката е продала 4 237 автомобила, през 2022 г. - 4 349. Цифрите за 2023 г. все още не са публикувани, но е известно, че през декември марката е продала само 564 електрически превозни средства.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.

Свързани новини