Отидете към основна версия

2 200 41

Спирт от захарна тръстика вместо бензин

  • спирт-
  • етанол-
  • е85-
  • двг

Stelantis залага на етанол за двигателите с вътрешно горенe

Stellantis, която притежава автомобилни марки като Jeep, Citroen, Peugeot, Opel, Dodge и др, инвестира огромната сума от шест милиарда долара в развитието на алтернативно гориво за двигатели с вътрешно горене. Значителна част от тази инвестиция е предназначена за производство на двигатели, използващи така наречените „гъвкави” горива.

Гъвкавото гориво, известно още като E85, е смес от бензин и етанол, който е възобновяем източник на енергия, получен от захарна тръстика. Двигателите с гъвкаво гориво могат да работят с бензин, етанол или с комбинация от двете. Инвестициите в гъвкави горива са ново направление, което е в съответствие с екологичните инициативи на Stellantis.

Етанолът има значително по-нисък въглероден отпечатък от бензина и използването му може да помогне за намаляване на емисиите на парникови газове. Освен това производството на етанол подпомага земеделските общности и намалява зависимостта от изкопаеми горива.

Като част от тази инвестиционна програма Stellantis планира да произведе 40 различни модела превозни средства с гъвкаво гориво, като първите такива ще са за пазарите в Южна Америка. Първите автомобили, оборудвани с такива двигатели, ще се появят до края на 2024 година.

Двигатели с гъвкаво гориво ще бъдат инсталирани както на предстоящи, така и на съществуващи модели. В допълнение към двигателите с гъвкаво гориво, Stellantis ще инвестира и в хибридни задвижвания и в роботизирани скоростни кутии.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.

Свързани новини