Отидете към основна версия

3 369 13

Чисто нови BMW-та у нас: Българинът предпочита големи дизелови "джипове"

  • bmw-
  • продажби-
  • българия-
  • 2024

BMW Group Bulgaria направи любопитна самооценка на резултатите на компанията от началото на годината до края на септември. За нас интерес представлява продажбата на баварските автомобили на територията на България и именно на тези резултати ще акцентираме сега.

От началото на 2024 година у нас са продадени 1 201 нови BMW-та. В сравнение с резултатите от 2023 година това представлява ръст от 18%, което предвид всеобщия спад на продажбите на нови автомобили се определя като много добро постижение. Резултатите са добри, особено на фона на много от останалите държави в ЕС. Именно Европа е най-важният пазар на марката, защото 39 % от глобалните продажби на BMW са реализирани на територията на Стария континент.

Впечатляващо е моделното разпределение, определящо какви нови BMW-та търси българинът. Оказва се, (странно или пък не) че най-търсените модели са големи всъдеходи с индекси Х7 и Х5. Делът на останалите автомобили с повишена проходимост (Х3 и Х1) съко не е малък, а след тях се нареждат новата седма серия и Х6. Или с други думи българите предпочитат големите и значително по-скъпи BMW-та.

Темата за BMW-тата с повишена проходимост ще завършим с още един интерес факт. Както е известно, освен Х-моделите и почти всички останали от гамата на BMW разполагат и с X-drive версии. Статистиката показва, че българите предпочитат именно 4х4 задвижването, защото от началото на годината над 80 % от всички реализирани коли разполагат с X-drive.

Що се отнася до двигателите, и тук може да се каже, че има изненади - за нас може би не, но за европейците такива определено има. Оказва се, че въпреки налаганата от ЕС тенденция за електрификация, българите продължават да залагат на дизелови BMW-та. Те представляват почти 40% от всички продажби. Що се отнася до двигателите, най-търсени у нас са шестаците, а от цветовете нашенците избират основно черно, сиво и бяло.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.

Свързани новини