Отидете към основна версия

5 299 16

Бизнесът: Проблемът е в човешките ресурси

  • българия-
  • икономика-
  • бизнес-
  • прогноза
Снимка: Shutterstock

Човешките ресурси – набиране, обучение и управление. Това е основният проблем, пред който са изправени днес бизнес лидерите у нас. През миналата година 50% от участниците в глобалното проучване на PwC сред бизнес лидерите са заявили, че ще увеличат персонала си. За тази година това са заявили едва 18% от българските бизнесмени, което е много по-малък процент в сравнение с техните колеги от Европа, където 54% от тях планират да увеличат персонала си през идните 12 месеца.

Акцентът сред предприемачите ще бъде развитието на вече назначените служители. Фокусът ще е върху т.нар. „меки умения” – комуникативност, лидерство, екипна работа. Автоматизацията е нещо важно, но не е самоцел, а е изцяло в рамките на корпоративните задачи, които има дадена организация.

Българската част от проучването обхваща 113 бизнес лидери. Паралелно с това е взето под внимание и мнението на младежите, които тепърва ще навлязат в дербите на бизнеса – 84 студенти.

Първата част от проучването обхваща въпроси свързани с мнението за перспективите за развитие на глобалната икономика в кратко- и средносрочен план. Тъй като 2017-а се очерта като най-добрата в икономическо отношение година от 2010 г. насам, то 57% от бизнес лидерите в Европа очакват текущата година да е по-добра в икономическо отношение от изминалата. Българските им колеги са още по-оптимистично настроени – 71% се надяват да постигнат по-добри бизнес резултати. В средносрочен план обаче и двете групи са предпазливи. Това се случва за пръв път, коментират от PwC. Причините са динамиката на събитията и непредсказуемостта какво ще се случи през следващите три години. Факторите, които наслагват несигурността са на първо място геополитическата обстановка – 84%. Бъдещето на еврозоната, което притесняваше бизнес лидерите миналата година, тази година отстъпва на други проблеми, а именно на второ място са кибер заплахите. 80% от респондентите отчитат това като сериозен проблем. На трето и четвърто място са фактори свързани с работната ръка и ресурсите, а именно наличието на ключови умения и промяната на демографските характеристики. Социалните и технологичните заплахи изместват икономическите.

Младежите, обаче поставят на първо място като проблем кибер заплахите. На второ място те посочват липсата на доверие в бизнеса. От PwC отбелязват, че отсега трябва да се мисли за решаването на проблема с липсата на доверие. Младите хора не виждат задължително бъдещето си в България. Причините за това според бизнес лидерите са че младите хора не чувства сигурност и увереност за бъдещето си в страната и нямат доверие в институциите, в обществото, в цялата система, нямат доверие, че има директна връзка между положените усилия и постигнатите резултати.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини