Отидете към основна версия

9 599 27

Русия и Китай извън пазара на петрол

  • петрол-
  • производство-
  • държави-
  • добив

Прогноза

Снимка: Shutterstock

Саудитска Арабия очаква до 2030 г. редица държави, сред които Русия и Китай, да загубят ключовите си позиции на пазара на петрол. До въпросната година търсенето на „черното злато” ще нараства с 1-1.5% на година.

„Някои специалисти смятат, че след 2030 г. пазарът във въпросните държави ще се забави, но на практика редица държави производителки ще изчезнат от световния петролен пазар. Така например, значителни позиции, а може и напълно да изчезне от петролната карта на света, Китай. След 19 години Русия ще изостане значително в добива на петрол, например до 10 млн. барела в денонощие”, прогнозира в интервю за агенция Bloomberg престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман ал Сауд.

В резултат на песимистичната за някои държави картина, Саудитска Арабия през следващите години ще трябва да увеличи добива и доставката на петрол. „Не виждаме заплаха за Саудитска Арабия в тази сфера”, категоричен е бин Салман ал Сауд. За последните 3 месеца тя увеличи добива си с 400 000 барела за денонощие, до 10.7 млн. барела, а експортът – със 700 000 барела, до 7.7 млн. През ноември ръстът ще продължи, а в най-скоро време страната ще започне доставки към нови държави.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Петролът пак тръгна надолу

    Цените на петрола се понижиха в азиатската търговия на фона на продължаващите опасения, предизвикани от напрежението в търговските отношения и забавян ...
    10.10.2018
    2 613
    21