Last news in Fakti

7 Октомври, 2018 20:47 9 589 27

Русия и Китай извън пазара на петрол

  • петрол-
  • производство-
  • държави-
  • добив

Прогноза

Русия и Китай извън пазара на петрол - 1
Снимка: Shutterstock

Саудитска Арабия очаква до 2030 г. редица държави, сред които Русия и Китай, да загубят ключовите си позиции на пазара на петрол. До въпросната година търсенето на „черното злато” ще нараства с 1-1.5% на година.

„Някои специалисти смятат, че след 2030 г. пазарът във въпросните държави ще се забави, но на практика редица държави производителки ще изчезнат от световния петролен пазар. Така например, значителни позиции, а може и напълно да изчезне от петролната карта на света, Китай. След 19 години Русия ще изостане значително в добива на петрол, например до 10 млн. барела в денонощие”, прогнозира в интервю за агенция Bloomberg престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман ал Сауд.

В резултат на песимистичната за някои държави картина, Саудитска Арабия през следващите години ще трябва да увеличи добива и доставката на петрол. „Не виждаме заплаха за Саудитска Арабия в тази сфера”, категоричен е бин Салман ал Сауд. За последните 3 месеца тя увеличи добива си с 400 000 барела за денонощие, до 10.7 млн. барела, а експортът – със 700 000 барела, до 7.7 млн. През ноември ръстът ще продължи, а в най-скоро време страната ще започне доставки към нови държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 айде бе

    65 6 Отговор
    нема ли некой да разбира повече от петролни пазари отколкото този джагал, да ни светне за бъдещето на петролната индустрия и международното положение?

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Чаршаф

    60 7 Отговор
    Тези чаршафи ще изчезнат😁
  • 5 Bubbles

    46 8 Отговор
    БАХАХАХА щяло да нараства търсенето...
    Абе ей аланколу, хората вече гледат да бягат от петрола, щото е скъп, търсят се алтернативи, електромобилите навлизат все повече, ограниченията заради замърсявашия фактор стават и ще стават все по-високи, ЕС вече забрани по-голямата част от дизеляците, въпрос на време е да забрани и останалите както и бензиновите но разбирасе последните след известно време.
    Колкото до нуждите в промишлеността убеден съм че там скоро ще се намерят по рентабилни алтернативи на петрола, а чифутите и чаршафите ще правят като вятъра на супата!
  • 6 гост

    19 53 Отговор

    До коментар #2 от "айде бе":

    Ако некой "джагал" беше казал , че САЩ и Канада примерно ще изчезнат от пазара , немаше да е "джагал" , нали ?? Обаче сега е !!!! А иначе фактите са прости , след 10 години 90% от добива на Русия ще е зад полярния кръг , по-простата логика , че старите евтини находища останаха в бившите републики , а тези останали на руска територия бяха изсмукани с "ускорени темпове" за да финансират "възраждането" на Путин , със сметката (без кръчмаря) , че дотогава петрола толкова ще поскъпне , че арктическия нефт ще е достатъчно конкурентен !! Обаче о изненада , вместо да поскъпва той взе , че се срина и тепърва има да се срива все повече !! А това означава , че ще останат държавите с най-евтин добив , сред които Русия НЕ Е !!!

    Коментиран от #7, #11

  • 7 да се вземе предвид че

    39 11 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Принципно си прав, обаче в цялата ти прогноза има едно голямо "НО".......например терористичната джагалска държава саудитска арабия може вече да не съществува след 10-15 години.......а руснаците да са завладяли и другата половина на света.......та няма смисъл да се правят сметки за това кой какво ще има или няма след 10 години, особено в навечерието на световна война.

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    17 31 Отговор

    До коментар #7 от "да се вземе предвид че":

    Първо не правя прогнози , а изброявам факти , а единственото "но" е това , че читателите трябва да са с акъла си , а не вдетинени от склероза комунисти , сънуващи батя като "супермен" !! А за другите глупости , особено "завладяването на ДРУГАТА половина " , хахахахха , прости им господи , те не знаят къде са , та камо ли какво става !!!!!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Бай Минчо

    29 4 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Нещо не си в час-факт е нещо което се е случило или се случва в момента. Нещо което ще се случи след 10 години е прогноза-общо взето си "метеоролог" който познава на хвърлен боб.

    Коментиран от #17

  • 10 Като гледам

    23 4 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    цените на енергоносителите и на петрола в това число растат. Ама с твойте халюцинации си решил, че падат.

    Коментиран от #14

  • 11 Nnn

    15 6 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Гостенино, голям си разбирач.Да, и Казахстан, и Азербайджан и други производители са извън бившия съюз.Но Сибир си стои.Така че, ще видим.

    Коментиран от #16

  • 12 Lozen

    13 3 Отговор
    Тавариши не безпокоите се у РОССИЯ запасите от нефт и газ нямат изчерпване във състояние са да запалят светъ
  • 13 Мммм, да

    12 5 Отговор
    През 1991-ва прогнозираха, че Русия разполага с петрол за не повече от 18 години. Тези години дойдоха, а прогнозите са вече за още 22 години. Ще минат и те... петрол пак ще има. Това дето го е казал чаршафа се нарича "словесни интервенции".

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    7 11 Отговор

    До коментар #13 от "Мммм, да":

    Всички типични русконадупени и напълно икономически невежи естествено не могат да си представят друга причина , освен петрола да "свърши" !!!! Само че тук става въпрос за съвсем друго , срив на цените и значително намаление на търсенето , "умници" !!! Никой не ви говори , че петрола ще свърши , напротив целта е повечето да си остане в земята , но последните които ще продадат нещо , ще са други , а не "любимците" ви !!!
  • 16 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #11 от "Nnn":

    А Сибир е на екватора и нефта си излиза едва ли не сам отгоре , хахахахха !!!! Прочети коментар 14 !!!

    Коментиран от #18

  • 17 гост

    7 7 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Минчо":

    Точно съм изброил какво вече се е случило , тоест ВСИЧКИ нови находища в Русия са зад полярния кръг , а старите са на косъм от изчерпване според признания на самите руснаци !!! А каква е цената на новите и какво следва от това може да види всеки , който знае колко е 2+2 , но такива тук явно липсват ! Ако искаш повече подробности също ти препоръчвам коментар 14

    Коментиран от #19

  • 18 Бай хой

    11 3 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Айнщайн забравили че краварнико го обявиха за най големия производител на петрол в свето ра? Значи по твоята логика говедарите са най зле. Ся ко прайм? Аааа. Ша хитруваме ли на дребно. Кат дребни душици.

    Коментиран от #22

  • 19 Бай хой

    11 5 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Ся кажи и къде са новите находища на кравабойс, каква е цената на добива от шистови находища и да разберем кой ша продава и кой ша подсмърча отстрани и като урунгел ша праи интриги и разваля договори. Големо си Саше ши знаиш. Важно е че си харесваш малоумните небивалици.

    Коментиран от #21, #23, #24, #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Провери

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "Бай хой":

    Информация от преди 50 петдесет години! Американците са запечатали петролните си кладенци! Информация от в. “ Работническо дело”.
  • 22 гост

    5 7 Отговор

    До коментар #18 от "Бай хой":

    Радвам се , че ме сравняваш с Айнщайн , ама за другото си в девета глуха , хаххаха !!! Забрави ли колко години Щатите държаха под ключ кладенците си и внасяха петрол , въпреки че можеха спокойно да добиват свой ??? Да , в момента и в близките години най-вероятно ще са най-големия производител , а и от големите износители ! Но за разлика от любимците ти , те НЕ РАЗЧИТАТ на петролната индустрия и приходите от нея са ПОД 5% от щатската икономика , за разлика от руската където са над 50% !!!! В Щатите в момента тече мащабна електрификация на транспорта , а енергетиката отдавна забрави какво е това петрол ! В ЕС повече от половината държави обявиха , че след 2030 забраняват ДВГ , а Китай и Индия даже смятат да ги изпреварят !!! Та не "болей" толкова за щатския петрол , те спокойно ще минат и без него и даже ще са по-добре , ама раша с какво ще го смени , с матрьошки и ракети , хаххахах !!!!
  • 23 гост

    5 8 Отговор

    До коментар #19 от "Бай хой":

    Новите находища са в територията на САЩ , от която няма и квадратен метър дори близо до Арктика , да не говорим каква част е почти в тропиците !! И САЩ имат ВЪТРЕШЕН пазар повече от два пъти по-голям от това което произвеждат !!! Тоест дори когато спадне двойно и повече каквито са тенденциите , пак могат да продават добива си САМО на вътрешния пазар , без да имат нужда от износ , "експерте" , хахахха !!! А кой ще подсмърча е кристално ясно , тоя който е жив само благодарение на петрола и неговия ИЗНОС , да ти го кажа ли по букви ? Р-У-С-И-Я !!!!!!!!
  • 24 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бай хой":

    Цената на петрола ще се срине до едва 10 долара за барел в следващите 6 до 8 години, на фона на алтернативните горива, които привличат все повече инвеститори, заяви пред CNBC Крис Уотлинг, главен изпълнителен директор на Longview Economics.

    По отношение на 2018 г., според Уотлинг, ключов катализатор за цената на петрола може би ще бъде първичното публично предлагане на Saudi Aramco, което е насрочено за второто полугодие.

    На въпрос относно излизането на Saudi Aramco на международните пазари на акции, Уотлинг казва: "Смятам, че е по-добре да свършат това по-бързо, преди цената на петрола да падне до 10 долара за барел."

    Уотлинг обяснява, че не очаква непременно подобен голям спад в цената на петрола в идните седмици или месеци, но според него в дългосрочен план "това, което ще се случи с електрическите автомобили, е много, много важно" предвид факта, че около 70% от петрола се използва за транспортни цели.

    "Забравяме, нали? Преди 120 години светът живееше без петрол. Петролът не винаги е движел световната икономика. Идеята е, че алтернативната енергия под различни форми набира скорост и нещата се променят," добавя той.
  • 25 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бай хой":

    Главният изпълнителен директор на Longview Economics прогнозира, че цената на петрола в крайна сметка ще падне до 10 долара за барел в следващите 6 до 8 години.

    Вчера Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че глобалната перспектива пред петролните пазари през 2018 г. може да попари надеждите за по-високи цени. В своя доклад от МАЕ изтъкват, че натрупванията на резерви по света, нарастващото производство в страните извън ОПЕК и статичното търсене при петрола може да натежат на цената на суровината.

    Най-новият доклад на МАЕ бе публикуван на фона на оптимистичните прогнози от страна на ОПЕК, според която има индикации, че пазарът се ребалансира след няколкото години на ниски цени.

    Цената на петрола се срина от близо 120 долара за барел през юни 2014 г. вследствие на слабото търсене, по-евтиния долар и ръста в добива на шистов петрол в САЩ.

    Нежеланието на ОПЕК да намали производството също бе счетено за една от ключовите причини зад спада. В края на 2016 г. обаче от организацията се заеха да ограничат производството в края на 2016 г.

    Цената на петрола от сорта брент бе на ниво от 57.39 долара за барел днес, отбелязвайки повишение от 2%, докато щатският лек суров петрол поскъпна с 1.8%, до 51.50 долара за барел. !!!! Шистовия е ПО-ЕВТИН от брент , какво остава за "арктическия" , хахахха !!!
  • 26 379

    0 0 Отговор
    Надайте се! Лошо е ако беше за догодина. Но казва ли ти някой? Както казал не принц, а Настрадин Ходжа "Я камилата, я камиларят"!
  • 27 Лаврентий Павлович

    0 0 Отговор
    До към 2010 я камилата, я кемъл-драйвъра...

    Значително по-вероятно е, обаче, към 2030г. нашите щатскостански френдове да са парцелирали Аравийския полуостров на много на брой супер демократични супер държавици.