Отидете към основна версия

6 072 16

Тук бирата е по-евтина от водата

  • бира-
  • цена-
  • чехия

Цената на малката бира в заведение е 1.10 EUR

Снимка: Shutterstock

В много заведения в Чехия малката бира е по-евтина отколкото безалкохолните напитки. Цените на кехлибарената течност в тази централноевропейска държава определено са по джоба на клиентите. Ако бирата беше по-скъпа, всички щяха да си я купуват само за вкъщи и да си я пият пред телевизора.

„След като пивото се произвежда тук, а бутилираната вода се кара от другаде, не виждаме нищо нелогично в това водата да е по-скъпа”, коментират пред Deutsche Welle потребители. В Чехия малката бира струва 1.10 EUR. Единствено водата от чешмата е по-евтина, тъй като е безплатна.

„Всяко правителство, което реши да вдигне цената на бирата, ще падне от власт. Може да звучи изтъркано, но ние чехите сме сред най-големите консуматори на бира. Затова политиците мислят и за хората, които пият бира”, казва Милан Вимер, директор на чешка пивоварна.

„Ще бъде намален ДДС върху услугите, от което индиректно ще поевтинее и бирата в заведенията”, каза чешкият премиер Андрей Бабиш.

Така Чехия ще продължи да е рай за любителите на кехлибарената течност не само по отношение на вкуса й, но и по отношение на цената й.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини