13 Декември, 2018 20:55 6 018 16

Тук бирата е по-евтина от водата

  • бира-
  • цена-
  • чехия

Цената на малката бира в заведение е 1.10 EUR

Тук бирата е по-евтина от водата - 1
Снимка: Shutterstock

В много заведения в Чехия малката бира е по-евтина отколкото безалкохолните напитки. Цените на кехлибарената течност в тази централноевропейска държава определено са по джоба на клиентите. Ако бирата беше по-скъпа, всички щяха да си я купуват само за вкъщи и да си я пият пред телевизора.

„След като пивото се произвежда тук, а бутилираната вода се кара от другаде, не виждаме нищо нелогично в това водата да е по-скъпа”, коментират пред Deutsche Welle потребители. В Чехия малката бира струва 1.10 EUR. Единствено водата от чешмата е по-евтина, тъй като е безплатна.

„Всяко правителство, което реши да вдигне цената на бирата, ще падне от власт. Може да звучи изтъркано, но ние чехите сме сред най-големите консуматори на бира. Затова политиците мислят и за хората, които пият бира”, казва Милан Вимер, директор на чешка пивоварна.

„Ще бъде намален ДДС върху услугите, от което индиректно ще поевтинее и бирата в заведенията”, каза чешкият премиер Андрей Бабиш.

Така Чехия ще продължи да е рай за любителите на кехлибарената течност не само по отношение на вкуса й, но и по отношение на цената й.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Граф на Беленькая Золотая от 1 литър

    31 23 Отговор
    Чешката бира е прехвалена, нищо особено не е, малко е по-добра от българската, но няма нищо общо с истинската бира. За тези които не са ходили в Чехия, да знаят че са надути, с много голямо самочувствие, и се смятат за основатели на ЕС и Европа, а и произвеждат ''най-качествените коли в Галактиката'':):) Това е кратка ретроспекция!!! Ако искате да подлудите чех и да го накарате да стане яростен му кажете че шкодите са боклук по немски лиценз:):)

    Коментиран от #5, #10, #11

  • 2 Шляхтиц

    23 2 Отговор
    Живях и работих в Прага четири години. Сега съм на седемдесет и две и всяка година, докато още мога, ходя по за две седмици да си пия бирата в Прага. Чешката бира на мен специално ми харесва много. В магазините бутилираната бира струва точно толкова, колкото и в България. В заведение наливната бира е от 35 до 45 крони, т.е. 2,50 до 3,50 . В България два литра си ги изпивам без проблеми. В Прага повече от 1,5 л. не мога. Тези приказки за правителства, които падат като увеличат цената на пивото са от времето на Пражката пролет, 1968 година.
  • 3 Статист

    17 8 Отговор
    Водата била безплатна , а бирата по-евтена от нея !! Алоо , автора !!??
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Меркел

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Граф на Беленькая Золотая от 1 литър":

    Малко хора разбират от бира и ти не си от тях.

    Коментиран от #6

  • 6 Шляхтиц

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Меркел":

    На същото мнение съм. Българските журналя пишат НЕЩО, за да вземат някой лев. От 1966 до 1970 живеех и работех там. Пражката пролет стана по времето, когато бях там. Приказката за правителствата излезе по онова време, въпреки, че причините бяха МНОГО и цената на пивото не беше най-важната. Много хубави спомени от ДЪРЖАВАТА ЧЕХИЯ и от ХОРАТА ЧЕХИ. Докато мога, ще ходя там да си пия бирата, но най-вече да гледам успехите на един цивилизован, много културен, трудолюбив и ХУБАВ НАРОД.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пешо

    12 0 Отговор
    Тя и тук бирата може да стане по-евтина даже от питейната вода, ако ДКЕВР продължава все така да вдига без причина цената.
  • 10 Ямболия

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Граф на Беленькая Золотая от 1 литър":

    Я кажи нещо и за нас ? Че аз не се сещам какви коли праим имв какво сме по добри от чехите?

    Коментиран от #14

  • 11 Милен Василев

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Граф на Беленькая Золотая от 1 литър":

    Можеш само да завиждаш на Чехия, графе! Тук съм повече от 10 години. Хората работят здраво, имат икономика, доходи, почти всеки си притежава освен апартамент и къща, вила, място за отмора през свободното време. Страхотни възможности за работа, за бизнес, за създаване на контакти и т.н. Неслучайно е пълно с българи впрочем... Разбира се, консумирам чешка бира, Золотая Царськая също съм пил (чудесна и скъпа водка)... Абе, даже не си спомням кога съм бил за последно в България (май преди 15+ години), всичко си ми е като родно. Това не значи, че ще плюя България, разбира се...
  • 12 Янко Манев Ямбол

    2 1 Отговор
    Питайте ме мен колко пъти съм обикалял из общежитието пиян с каса-две чешка бира, щото е враг и тряа да са унищожава, докато е време. Накрая ми посиниха и двете очи, оти спорихме коя е по-добрата бира - българската или чешката... Работъ у Ахолд-Клецани с агентурата Тренквалдер... Парата стига само за залагане на мачове, рулетка, едноръки бандити и бира...
  • 13 дедо

    1 2 Отговор
    При нас е 2,20 лв голямата бира,значи тука е по-евтина! Чехите да си пият чешката,аз ще си пия Българската!

    Коментиран от #15

  • 14 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ямболия":

    Остави го този,той е руски трол и така му е казано да пише.Чешката бира е най-добрата според мен.Всеки си има вкус,но за мен чешката е най-добра.
  • 15 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "дедо":

    Яно не знаеш,че вече няма българска бира.Заводите ги купиха- Загорка АД (собственост на Heineken): Каменица АД (собственост на Molson Coors): Карлсберг България АД (собственост на Carlsberg Group)Шуменско и Пиринско;Карлсберг, Туборг, Будвайзер Будвар и Холстен. Та коя е българската бира ????
  • 16 анонимен

    0 0 Отговор
    Вие като седите и коментирате хората, които Ви дават работа в един момент какви са Ви очакванията?