Отидете към основна версия

5 817 26

„Газпром” размрази „Южен поток”

  • южен поток-
  • газпром-
  • русия-
  • решение-
  • размразяване

Решението е взето още в края на 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Руският газов гигант „Газпром” реши да размрази и дострои „Южен поток”, съобщават руските медии и уточняват, че решението е било взето още в края на 2018 г., но става обществено достояние едва сега. Основната причина за това решение, според компанията, е начин да бъде увеличен капацитета на „Турски поток” и експорта на синьото гориво.

На 26 декември 2018 г. директорът на „Газпром” Алексей Милер е подписал резолюция за осъществяването на търг в пълен обем на линейната част на газопровода Починки-Анапа, или т.нар. „източен коридор”. Изграждането на тази част ще повиши производителността на газопреносната система в посока Kpacнoдapcĸи ĸpaй. Изграждането на Починки-Анапа беше подготвена като алтернатива на „Южен поток”.

Според анализатори, дори и в най-добрия случай, а именно изграждането и на „Северен поток 2” и „Южен поток”, няма да компенсира напълно газовия гигант и Русия да се откаже напълно от транзит на газ през Украйна.

Русия се отказа от реализирането на „Южен поток” през 2014 г. Основната причина беше въведените ограничения от страна на Европейската комисия, което подбиваше работата на проекта. Именно в края на 2014 г. голям брой тръби, които трябваше да се положат на дъното на Черно море, бяха разтоварени на пристанището във Варна.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини