Отидете към основна версия

705 0

Кипър все още мисли дали да иска помощ от ЕС

  • кипър-
  • гърция-
  • ес

Кипър все още не е решил дали да се обърне за финансова помощ от ЕС, заяви правителственият говорител Стефанос Стефанос.

В момента властите все още обсъждат различни варианти за рекапитализация на банките. До края на юни правителството трябва да реши откъде да намери средства за спасяването на втората по големина банка Cyprus popular bank. Става дума за 1,8 млрд. евро, което е около 10% от БВП.

В момента Кипър финансира част от разходите си от 2,5 млрд. евро заем от Русия. Икономиката на Острова на Афродита изпитва затруднения заради силната си обвързаност с гръцката икономика.

Експерти смятат, че ако Кипър се обърне за помощ към ЕС, това няма да е удар за еврото. Икономиката на Острова на Афродита осигурява едва 0,2% от БВП на Еврозоната.

Междувременно стана ясно, че Гърция има пари да си плаща сметките си до 20 юли.

Атина разполагала с около 2 млрд. евро.

От министерството на финансите отказаха да коментират информацията. От Европа предупредиха Атина, че допълнителни плащания по кредитите може да спрат, ако обещаните реформи се провалят. Ако това стане Гърция ще бъде принудена да се откаже от еврото и да печата собствена валута.

Въпреки това от Европейската централна банка (ЕЦБ) не предвиждат изход на Гърция от Еврозоната.

"Не предвиждаме това да се случи. Не смятаме, че Гърция ще излезе от еврозоната", обяви нейният заместник-председател Витор Констансио.

За Гърция такъв сценарий би бил "много, много сериозен", но "не очакваме подобно нещо да се случи", настоя още той, след като редица европейски лидери призоваха балканската страна да запази единната валута.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Кипър иска помощ от Русия и ЕС

      Кипър ще поиска заем между три и пет милиарда евро от Русия, съобщи европейски дипломатически източник. Освен това страната е решила ...
    20.06.2012
    1 005
    1