Отидете към основна версия

6 149 44

Караниколов: Единствени от ЕС дадохме на Volkswagen най – добрата оферта

  • емил караниколов-
  • volkswagen-
  • vw

Има държавни, частни, общински и смесени индустриални зони. Целта ни е, да дойде инвеститорът

Само за последната година в България се откриха предприятия, развиха се други за над 8 млн. лв. и се откриха много работни места. Борим се за всеки един инвеститор”, това каза в интервю за предаването „Беновска пита” по „Канал 3“ министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той допълни, че България става все по-конкурентна. „Най-важно е да изчистим имиджа на България”, заяви министърът.

По думите му, поради грешки на прехода у нас, се говори за корупция и свобода на словото. „Още няма решение за Volkswagen и Турция. България даде най-доброто предложение и затова остана сама на финала с Турция”, поясни Караниколов.

„Инвестицията на Volkswagen не е съобразена с политическа конюнктура. Тук има чисто икономическа логика. Обещавам, че точно и ясно ще разкажем всичко за нашето предложение. Но това не е свързано с политика или ангажимента на Европа, да се грижи за бежанците. Още не е сключен договорът и няма официални параметри", изтъкна той. Министър Караниколов заяви още, че се водят преговори с няколко производителите на батерии и акумулатори за електроавтомобили.

„България е на финалната права с три членки от Европейския съюз. Имахме среща с представители на Hyundai.

За България ще е много важна такава сделка, защото ще има раздвижвания или забавяния в производството на бензин. България не може да седи безучастно по въпроса с дизела и бензина, както преди. Не можем да изоставаме и трябва да направим всичко възможно, поне едната компания между VW и Hyundai да изберат нас”, отбеляза той.

„Има държавни, частни, общински и смесени индустриални зони. Целта ни е, да дойде инвеститорът. Държавните се финансират от дружества, а не от държавния бюджет. Сдружението „Индустриални зони” вече е на печалба. Тя трябва да се реинвестира в инфраструктура”, обясни още министърът.

Той коментира още, че се откриват нови образователни центрове за дуално обучение.

„Фирмите със специфична дейност трябва да разполагат с подготвени кадри. Трябва да дадем основа за инженерите, а те да надграждат. Много държави имат такъв проблем. Оказва се, че обучените лица могат да работят само за една компания, иначе трябва да бъдат преквалифицирани. Това са трудови навици, да харесват работата си, всеки да инвестира постоянно в образованието си. Държавата бе абдикирала в продължение на 20 години от образованието и науката си, каза още Емил Караниколов.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.

Свързани новини