Отидете към основна версия

16 001 44

Инвестиция от 62 млн. лв. беше открита днес

  • идеал стандарт-
  • инвестиция-
  • борисов-
  • откриване-
  • завод-
  • севлиево

„Идеал Стандарт – Видима“ с машини, които ще могат да произвеждат дори и по една бройка от даден модел

Еталон за успех. Така с едно изречение може да бъде описана 85-годишната дейност на „Идеал Стандарт – Видима“, който днес официално завърши 3-годишната си инвестиционна политика на стойност 62 млн. лв. „Този завод е единствен по рода си в България и е най-големият в Европа. Инвестициите ще гарантират дълго и успешно бъдеще и това е една от най-важните стъпки да станем най-добрият завод в света. Компанията създаде 3200 работни места и инвестира над 300 млн. лв.“, каза Торстен Тюрлинг, главен изпълнителен директор на групата „Идеал Стандарт“.

„Последните години в развитието на компанията, са златните години! И от гледна точка на обем на производството и от гледна точка на качество, и от гледна точка на експортни дестинации! Това, което излиза изпод ръцете Ви отива при потребителите в повече от 100 страни. Много искам да доведа тук, всички които понякога ме спират и ме питат „защо в България нищо не се произвежда“, да им покажа, че в България се произвежда, още повече, че се произвежда с качество на световно ниво. Щом успяваме да оцеляваме, щом успяваме да се преборим на световните пазари, това означава, че сме не добри, че сме по-добри от другите. Фирмата е еталон за корпоративна социална отговорност – спорт, култура, здравеопазване – всичко, което прави живота на хората по-добър, не само отвъд стените на фабриката, а и навън“, каза заместник-министър председателят Томислав Дончев.

Какво точно представляват реализираните през последните 3 години инвестиции? Модернизацията е свързана с автомазация на производствените процеси и подобряване на условията на труд с цел намаляване на ръчния труд, увеличаване на капацитета и конкурентоспобността. Някои от нововъдеденията са: високопроизводителни машини в процес леярен; последно поколение CNC машини за обработване; 22 робота за шлайфане и релокация на 270 машини по Лийн методология.

„Процесът на изработването на детайлите започва от месинг блока. Този блок отива в леярна, където се отливат корпусите на фитингите. След това се обработват в процес „Механика“. Преминават в „Шлайф полирен“, където се полират на роботи и ръчно. След това отиват на галванизация – това е поставянето на хромово покритие. Накрая е монтажът“, каза за ФАКТИ Емил Гатев, директор на завода за санитарна арматура на „Идеал Стандарт – Видима“.

По отношение на инвестициите, компанията е трансформирала двата си завода. „Единият го направихме за производство само на корпуси, а другият – за производство само на компоненти. Тук съсредоточихме много голяма инвестиция като се започне от леярната. Имаме две нови леярски машини, които леят под ниско налягане, т.е. вече уменията на човека не са толкова важни, но има работник. Качеството на отливката зависи само от машината. След това инвестирахме в две огромни машини в механиката, които са бенч марк в световен мащаб, с които редуцирахме 12 стари. Новите две повишиха още повече капацитета на предприятието. Сами по себе си тази инвестиция в двете машини е 3 млн. EUR“, допълни Гатев.

Основната причина компанията да инвестира в роботи е, че трудът в шлайф полирането е много тежък. Целта е не хората да бъдат заменени от роботи, а напротив – работниците да бъдат подпомогнати в извършваната от тях дейност. „Само за една година сме инвестирали в 12 робота, което е много сериозно. Може да се каже, че почти гоним автомобилни компании като размер на инвестициите“, уточни Гатев.

Другата сериозна инвестиция, която е реализирана в монтажа, тъй като сериите стават все по-малки, а клиентът – все по-взискателен, е производството на колкото се може по-малко бройки от даден модел. „Няма как като едно време по 10 000 – 12 000 бройки да се произвежда от един модел без спиране. Сега произвеждаме много по-малки серии. Направихме нов дизайн на Асембли линиите. Това са линиите за монтаж – те са разделени на високообемни (монтаж на големите серии) и нискообемни (монтаж на по-разнообразните и по-малки по обем) линии. Инвестирахме много сериозно във въздушни тестове и проверяваме всяка една бройка. Така гарантираме качеството“, обясни пред ФАКТИ директорът на завода и допълни: „Новото оборудване е гъвкаво. Много бързо може да се направи пренастройка на оборудването и идеята (това ще е последната фаза от тази реконструкция следващата година) е да направим така, че да може да произвеждаме за клиента 1 бройка от даден модел. Таргетът, който е поставен от компанията, а и ние самите сме си го поставили е, ако клиент днес пожелае даден фитинг, който го е видял в сайта, да го получи в рамките на 2 дни“.

Основните пазари, за които „Идеал Стандарт – Видима“ работи са Европа. Най-голям остава германският пазар. Там се изнася близо 50% от произведената продукция. Следват Франция, Италия, Източна Европа – всички държави. Износ се реализира и за Средния Изток, както и частично в Египет.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.

Свързани новини