Отидете към основна версия

5 590 26

Съседите повишават жизнения си стандарт

  • сърбия-
  • икономика-
  • стандарт-
  • живот

Държавата ще стимулира икономиката с 14 млрд. USD

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сърбия ще инвестира 14 млрд. EUR до 2025 г. за повишаване на жизнения стандарт и подобряване на инфраструктурата. Целта на западната ни съседка е да се доближи до стандартите на Европейския съюз, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Планът беше обявен преди парламентарните избори, които ще се състоят в края на април или в началото на май, и идва в момент, когато Вучич и намиращата се на власт Сръбска прогресивна партия са изправени пред ежеседмични протести и скандали с високопоставени официални представители.

„Имаме достатъчно пространство да продължим да стимулираме растежа, който досега беше много добър", заяви Вучич след представянето на програмата, в чието изготвяне участва и Световната банка и която предвижда инвестиции от около 9 милиарда евро в пътната и железопътната инфраструктура.

Останалите инвестиции, които ще бъдат финансирани чрез заеми, ще бъдат отпуснати за проекти за опазване на околната среда, за болници, училища и мерки за подобряване на бизнес климата, както и за намаляване на бюрокрацията.

Според плана, който има за цел и да противодейства на миграцията на работна ръка към западните страни, средната заплата в обществения сектор ще бъде увеличена от около 500 евро месечно до около 900 евро до края на 2025 г. Пенсиите предстои да нараснат от около 225 евро до около 440 евро.

Бюджетният дефицит на Сърбия през следващата година се очаква да бъде 0,3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). В края на ноември държавният дълг на страната възлизаше на 52,4 процента от БВП.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.

Свързани новини