Last news in Fakti

29 Декември, 2019 15:24 5 586 26

Съседите повишават жизнения си стандарт

  • сърбия-
  • икономика-
  • стандарт-
  • живот

Държавата ще стимулира икономиката с 14 млрд. USD

Съседите повишават жизнения си стандарт - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сърбия ще инвестира 14 млрд. EUR до 2025 г. за повишаване на жизнения стандарт и подобряване на инфраструктурата. Целта на западната ни съседка е да се доближи до стандартите на Европейския съюз, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Планът беше обявен преди парламентарните избори, които ще се състоят в края на април или в началото на май, и идва в момент, когато Вучич и намиращата се на власт Сръбска прогресивна партия са изправени пред ежеседмични протести и скандали с високопоставени официални представители.

„Имаме достатъчно пространство да продължим да стимулираме растежа, който досега беше много добър", заяви Вучич след представянето на програмата, в чието изготвяне участва и Световната банка и която предвижда инвестиции от около 9 милиарда евро в пътната и железопътната инфраструктура.

Останалите инвестиции, които ще бъдат финансирани чрез заеми, ще бъдат отпуснати за проекти за опазване на околната среда, за болници, училища и мерки за подобряване на бизнес климата, както и за намаляване на бюрокрацията.

Според плана, който има за цел и да противодейства на миграцията на работна ръка към западните страни, средната заплата в обществения сектор ще бъде увеличена от около 500 евро месечно до около 900 евро до края на 2025 г. Пенсиите предстои да нараснат от около 225 евро до около 440 евро.

Бюджетният дефицит на Сърбия през следващата година се очаква да бъде 0,3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). В края на ноември държавният дълг на страната възлизаше на 52,4 процента от БВП.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сите србе на врбе 😱

    17 28 Отговор
    14 млдр Евро заеми... Малко е за сърбите, може и повече, а Вуйо и жената мъж в правителството му ще ги подсигурят 😋

    Коментиран от #10, #21

  • 2 Един

    11 17 Отговор
    Пак чрез дългове ще увеличават!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЗЕВС

    18 5 Отговор
    България също е член на Европейския съюз?!

    Коментиран от #12

  • 5 Абее

    25 9 Отговор
    Щом пишман експертите от Световната Банка участват, означава, че скоро сърбите ще пият по една студена вода

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 е дее

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Абее":

    в едната ръка парите,в другата нато
  • 8 Plovdiv

    29 10 Отговор
    Сърбите не са ми направили нищо лошо, че да им пожелая зло като това да влязат в ЕС... Но ако стане - само ги вижте тогава всичките тия мислещи за народа техни политици как ще се обърнат на 180 градуса! Единственото спасение за ЕС е Хитлер да застане начело!
  • 9 Дългия Вучич

    4 8 Отговор
    Готови сме и в НАТО да влезем само долари ни дайте Евразията на будалите ще оставим
  • 10 Тодор

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сите србе на врбе 😱":

    Ние имаме дългове,без да ни се повишава жизненият стандарт !
  • 11 Ю Кортес

    10 19 Отговор
    Тия са пример за провалена държава

    Коментиран от #24

  • 12 гост

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "ЗЕВС":

    14 млд за 6 години са по 2,3 млд годишно !!!! В България повече са само европейските фондове , от бюджета отделно !! И Сърбия има над 30% по-нисък БВП и такъв ще си остане ! Всичкия им прираст за тая година е от парите за Турски поток , а следващата кой поток ще строят ???

    Коментиран от #16

  • 13 киро

    19 4 Отговор
    Всички съседи си повишават жизнения стандарт , САМО НИЕ НЕ ! Имам чувство , че всички министри са в зимен сън и само собствения джоб ги интересува !

    Коментиран от #23

  • 14 〰 〰

    20 1 Отговор
    Там начело на изпълнителната власт не е криминална мутра, както в България.
  • 15 Манолков

    10 2 Отговор
    А ние ще продължим да стимулираме американската икономика, закупувайки многомилиардни въоръжения които ще получим (евентуално) след 5 години! Слава на ГЕРБ!
  • 16 Тосев

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Да, в България има Еврофондове, които потъват в джобовете на мафията и офшорните им сметки! За 10г. - 45 милиарда евро са потънали там!

    Коментиран от #17

  • 17 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Тосев":

    Е за твое най-голямо съжаление не стават баш така нещата ! Никой никъде в Европа не е успял да открадне повече от 30% от тия пари , а там има мнооооого по-големи майстори от нашите !! Така че колкото и да ревеш , не ти се урежда теорийката ! При Орешарски пробваха и ги отрязаха на момента ! Така че огромната част , над две трети от парите са тук , в България и тук ще останат ! И само да ти припомня , че 2009 година минималната заплата в България беше под 200 лева , а средната под 500 , а от утре , само 10 години по-късно , минималната ще е 610 , а средната над 1200 !!! Всичко друго са Шменти капели от руски подлоги , хахаха ! Ай със здраве и прав ти път за Сърбия !!!

    Коментиран от #18

  • 18 От Сърбия

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Да не мислиш, че е лошо в Сърбия? В Белград съм в момента и храната много ми харесва. Все още е истинска. По улиците е пълно с весели хора. Въобще настроението е страхотно.

    Коментиран от #19, #26

  • 19 Да ама

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "От Сърбия":

    Белград не е Сърбия също както София не е България. Що не се качиш в колата и да мръднеш 50-60 километра на юг да видиш как е. На първокласен път трапове до глезените. В селата само главната улица асфалт другите калотия до шия. Още си обработват земята със стари руски трактори и комбайни от тия където са без кабина. Шофьор на тир съм , ходя из цяла Сърбия редовно и тия лакърдии не ми ги разправяй на мен. Провери да видиш колко е безработицата и какъв дълг имат спрямо бвп. Наложи ми се веднъж да потърся медицинска помощ в Пирот. Болницата им цялата отвътре е още с блажна боя от как е строена. Прилича цялата не на болница а на канцеларии на някое ТКЗС. Но нали знаеш.....Тя чуждата кокошка патка
  • 20 шопо

    0 0 Отговор
    па ни бегаа!
  • 21 Незнам и не ме интересува

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сите србе на врбе 😱":

    какви дългове имат но сметни че за преминаването на автомобил през територията на Срб. от Бг до Унг. струва през толовете 35 евро по 10 евро на пропуск само последния е по евтин.И тва са милиони автомобили преминаващи постоянно.Уляли са се здраво с това За сравнение през Австрия е 10 евро винетката,Германия,Франция също.Справедливо е.Ма напуснеш ли Австрия че даже и унгария е ок след тва влизаш в катуна.

    Коментиран от #22

  • 22 Разбира се

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Незнам и не ме интересува":

    Пътищата на Сърбия са много добре направени.Но да е по скъпо преминаването от нормалните европейски държави е наглост.
  • 23 Све

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "киро":

    Само България е "управлявана" от инфантилни мутри..... РЕЗУЛТАТЪТ Е ЛОГИЧЕН.
  • 24 Д. Петров

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ю Кортес":

    Мъълчи!
  • 25 Пфф

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Реалност":

    Нерде Ямбол , нерде Стамбул !!! Какво е общото със статията ? Защо е тоя постоянен хейт ?
  • 26 Пфф

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "От Сърбия":

    Ти където и да отидеш , ще видиш по-усмихнати и ведри , и щастливи хора от тук . Даже и в най-бедните африкански държави е така . Просто тук сме си такива , вечно мрънкащи , нацупени и завистливи нещастни хорица . Като ви чета и коментарите , направо се втрисам от ужас