Отидете към основна версия

2 246 15

Горивата в България са с най-ниския възможен акциз

  • делян добрев-
  • горива-
  • акциз-
  • потребление

Намалялото потребление вреди на икономиката, смята министър Добрев

Снимка: БГНЕС

Ефектът от замразяване на цените на основните храни ще се оценява тепърва, заяви пред БНР енергийният министър Делян Добрев:

Ние миналата година отново обсъждахме вариант да се замразят за един месец цените на горивата, но факт е, че това е краткосрочно решение. Не бих искал да кажа, че в случая предложението на господин Найденов е същото и ще има същия ефект, защото това са специфични сфери. Може би има временни фактори, които влияят на цените за няколко месеца и по този начин промяната в цените ще бъде предотвратена.

Според Добрев

горивата в България са с най-ниския възможен акциз.

По думите му промяна може да се получи, ако Европа позволи намаляване на облагането. Той отказа да коментира решението на Комисията за защита на конкуренцията, според което у нас няма картел при горивата:

Според мен това, което ние трябва да следим постоянно, е дали ако в Европа цената на бензина скочи с две стотинки, в България тя скача с 2. И съответно, когато в Европа падне с 5 стотинки, и в България да падне с 5. Защото по време на годината данъците не се променят. Така че единствените влияния върху тази цена са цената на петрола и цената на долара. В момента, в който в България има тенденция, която е в противовес и се разминава с тенденицята с Европейския съюз, това означава, че на българския пазар се случва нещо необичайно.


"Намалялото потребление вреди на икономиката. Има и положителни сигнали, но ситуацията остава тежка, предизвикателствата са големи", заяви още министър Добрев.

Един от тези положителни сигнали е

увеличаването на преките чуждестранни инвестиции.

За първото полугодие те са се увеличили седем пъти спрямо същия период на миналата година. В момента те възлизат на около 470 милиона, уточни министър Добрев.

За да се насърчат чуждите инвестиции правителството ще приеме нов закон. "Тази седмица публикувахме закона за обществен дебат. Законопроектът дава допълнителни насърчителни мерки за инвестиции в страната.

Една от най-важните: инвеститори, които разкрият работни места в страната, създадат определено производство и наемат хора за период от две години, ще бъдат освобождавани от заплащане на осигуровки от страна на работодателя за тези наети лица. Това означава, че ще намалим реално разходите за човешки ресурси с около 18% за първите две години", каза Добрев.

Това е много важно, защото на този етап основната ни конкуренция за привличане на инвестиции е

Сърбия, която дава субсидия между 5 и 10 хиляди евро на разкрито работно място.

Румъния също има своя схема за насърчаване на чужди инвестиции, посочи министър Добрев.

Според него с тези мерки ще се превърнем отново в държавата, която дава най-добрите условия за привличане на чуждите инвеститори. Те няма да се отрази негативно на бюджет, ефектът като цяло ще е положителен, смята Делян Добрев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Горивата и къщата най-много ни удрят по джоба

    Горивата и разходите за ремонт и поддръжка на жилищата са поскъпнали най-много през юли, отчитат от националната статистика. Увеличението на наеми, ...
    13.08.2012
    1 136
    2
  • Цените на горивата днес, 5 август

    Отдавна не е имало толкова големи разлики в цените на горивата на отделните вериги бензиностанции, отбелязват дългогодишни шофьори. Може би Комисия ...
    05.08.2012
    27 177
    52