30 Януари, 2025 10:05 7 755 27

Рецепта на деня: Домашен бахур

  • бахур-
  • мезе-
  • какво да сготвя

Мезе за ценители

Рецепта на деня: Домашен бахур - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • свински черва - за пълнене;
  • свински бял дроб - 1 кг;
  • свинско сърце - 1кг;
  • свински далак - 1кг;
  • мазно свинско месо - 400 г;
  • праз - 4 - 5 стръка;
  • ориз - 1 к.ч.;
  • черен пипер;
  • сол;
  • бахар.

Начин на приготвяне:

Сърцето, далакът и месото се сваряват и смилат с машинка за мелене на кайма през най-едрата решетка, пише gotvach.bg.

Празът се измива и нарязва на ситно, изсипва се в дълбок тиган с 1 к.ч. вода, добавя се оризът да се задушават до полуомекване.

Смесвате хубаво сместа от дреболии със сместа от ориз и праз. Овкусявате с подправките.

Свинските черва измивате много добре. С помощта на машинка за месо със специална приставка пълните червата със сместа.

Завързвате краищата на бахура и надупчвате леко с игла. Варите в бульона, в който сте варили дреболиите. Готови са, ако при пробождане с вилица се пробождат лесно. Изваждат се и се оставят да изстинат. Съхраняват се на хладно място и се режат на колеца, пише 1001recepti.com.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хммм

    22 2 Отговор
    Свинско и винско. Наздраве!

    Коментиран от #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 поглед

    20 6 Отговор
    без сандов да се произнесе за въглеродния отпечатък ? не? първо сандов да изяде бахура и да го оцени.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Ху (By Who)

    10 7 Отговор
    ЯШТЕ БАХУРА.
  • 6 Механик

    18 7 Отговор
    Еее, разеле!
    Най-после една нормална за нашите ширини рецепта.
    Един съвет от мен. Варете на много тих огън. Ако имате как да мерите тепературата във водата/бульона и тази в центъра на някой от колбасите, правете така:
    Поддържайте температура на бульона рамките на 84 и 91градуса. не допускайте да завира! Ако случайно заври, веднага долейте малко хладен/студен бульон. Температурата в средата на бахура трябва да достигне 68-72 градуса. Когато това стане, внимателно поставете колбасите в съд под течаща вода. Трябва да ги охладите възможно най-бързо. След това подсушете колбасите с чиста кърпа или домакинска хартия. Може и с тоалетна хартия, ама да не е ползвана. Осттавете ги да "обветрят" на хладно и приберете в хладилника/ фризера.
    Да ви е сладко и за много години.

    Коментиран от #16

  • 7 БаШар

    4 1 Отговор
    Бахур ли? Да ядат пасти тогава.
  • 8 луканков

    7 13 Отговор
    тва е храна за кучета, тип улични.

    Коментиран от #12, #13

  • 9 любител

    5 11 Отговор
    валентинке каква е тази селска дума бахур звучаща като --- по градски се казва бумбар.

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 хоу хоу хоу

    3 11 Отговор
    Бахура е без ориз и праз, това е бумбар.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Боян Конов

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "луканков":

    Ми едеш баура
  • 14 Алфа Вълкът

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "любител":

    Бумбар??? Големи селяни сте гражданите! Бахурът си е бахур, бумбара е агнешка рецепта, а кървавицата се прави с кръв, затова е кървавица!
  • 15 Мюмюн

    4 4 Отговор
    Оххааао котьо...ей туй ми е любимуту лакумство-бахура ут коледното прасе. Таквоз мезе изпива многу кила сонгурларски мискет туй пражоли локанки пъстърми...бегай отука. Саму бахурат управя нищата-ний ромити умиргами за негу и хич ни пуглеждами кам локанкити на комшиити дет висят на некви прати.....
  • 16 Алфа Вълкът

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Какво им обясняваш, не виждал ли, че са градски превземки!

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 хикс+игрек+й

    4 2 Отговор
    и зелешко

    Коментиран от #19

  • 19 Град Козлодуй

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "хикс+игрек+й":

    точно
  • 20 Град Козлодуй

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хммм":

    Истина

    Коментиран от #24

  • 21 Aлфа Bълкът

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Алфа Вълкът":

    Каква е тази статия отпреди 4г, ама пак съм ви нахранил.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Голям праз

    0 0 Отговор
    Как така ще се дупчат с игла? Това си е саботаж.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 DW смърди

    0 1 Отговор
    "Сърцето, далакът и месото се сваряват и смилат с машинка"

    А с белия дроб, който е в списъка с продуктите, какво да правим?
  • 27 Хмм

    3 1 Отговор
    навремето баба го правеше с черен дроб, ориз и подправки