Отидете към основна версия

1 302 5

КФН спря търговията с акции с ЧЕЗ и Енерго-Про

  • чез-
  • енерго-про
Снимка: БГНЕС

Заради негативната реакция на пазара, довела до бърз спад в цената на акциите, повлиян от медиите, на 19.02.2013 г., БФБ-София временно спря търговията с акциите на ЧЕЗ Разпределение АД и ЧЕЗ Електро България АД до края на търговската сесия на същия ден.

Затова Комисията за финансов надзор е предприела незабавни действия с цел успокояване на пазара, съобщиха от надзора.

Масовото разпродаване на акции в последните дни, което касае и всички сделки, извършвани на БФБ, повлияно от медийни изявления, е действие, което би могло да изкриви реалното състояние на пазара, съобщават от надзора.

От надзора смятат за необходимо извършването на поредица от действия, в подкрепа на нормализирането на пазарната среда и осигуряване на стабилността на пазара.

Наложило се е надзорът да приложи принудителна административна мярка поради няколко причини.

На първо място това е необходимостта от осигуряване на достатъчно време, през което информацията, която би повлияла и имаща значение за цената на финансовите инструменти, емитирани от ЧЕЗ Разпределение България АД и ЧЕЗ Електро България АД, да достигне до инвеститорите. Трябва и да се гарантира тяхната равнопоставеност, както и да се ограничи системния риск за емисиите финансови инструменти, емитирани от Енерго-Про Мрежи АД и Енерго-Про Продажби АД, припомня инфосток.бг. Надзорът смята, че чрез тази мярка се минимизират вредните последици и прекомерните загуби по експозиции в съответните финансови инструменти и се защитават интересите на инвеститорите. Според КФН с тази мярка се гарантира стабилност на финансовия пазар.

Мярката е за временно спиране на търговията с ценни книжа от емисиите на ЧЕЗ Разпределение България АД и ЧЕЗ Електро България АД и емисиите на Енерго-Про Мрежи АД и Енерго-Про Продажби АД, за периода от 20.02.2013 г. до 22.02.2013 г. включително.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини