Last news in Fakti

20 Февруари, 2013 14:02 3 274 10

ДКЕВР: Лицензиите на ЧЕЗ не са отнети. Токът остава скъп

  • чез-
  • лицензия-
  • дкевр

Лицензите на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро не са били отнети във вторник, но за това са започнали съответните процедури. Това каза на брифинг Андон Роков от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Обяснението за действията спрямо ЧЕЗ и евентуалното отнемане на лиценза на компанията бе наложително, след като във вторник се получи объркана комуникация между имащите отношение институции.

Първи по темата заговориха от ДКЕВР, които обявиха, че вече има съставени актове на електроразпределителните дружества. По-късно от прокуратурата заявиха, че ще искат отнемане на лиценза на ЧЕЗ, а темата затвори премиерът Бойко Борисов, който обяви, че той ще бъде отнет до края на деня.

Целта на тези процедури е Комисията да се убеди, че нарушенията са толкова сериозни, че да не могат да бъдат преустановени и да се преодолеят вредните последици. След това може да се премине към крайната мярка и да се отнеме лицензът, обясни юристът от ДКЕВР, уточни още Роков.

На 16 април е насрочено заседание, на което лицензиантите от двете дружества ще бъдат изслушани.

Роков обясни пред бТВ още, че ЧЕЗ дължали милиони левове на Националната електрическа компания (НЕК). Причината – електроразпределителното дружество не е предлагало методиката за зелена енергия в продължение на няколко месеца.

„Не мога точно да кажа колко милиона дължат ЧЕЗ на НЕК поради неприлагането на тази методика. Затова също сме съставили акт за установяване на административно нарушение. Всички тези актове са връчени и в момента тече тридневен срок за възражение по тях”, допълни представителят на енергийния регулатор.

Според Роков след всички събрани материали и становища ДКЕВР на закрито заседание ще трябва да се събере и да заседава отново като датата на заседанието не е фиксирана. Това означава на практика, че ЧЕЗ ще продължи да има своя лиценз поне до 16 април, както и след това, но за неопределено време, докато не се свика закритото заседание. Закритото заседание, въз основана на събраните факти, ще прецени вече дали да бъде отнет лиценза или не.

По отношение на другите две електроразпределителни дружества EVN и Енерго-Про Роково заяви, че и при двете са установени нарушения, но поради системността, с която ЧЕЗ е извършвала своите нарушения, е открита и процедурата за отнемане на лиценза.

Новината не беше приета особено радушно от компанията-майка на ЧЕЗ в Чехия и оттам бе отправена заплаха за търсене на съдебна отговорност от България, която би нарушила европейското законодателство, ако отнеме лиценза.

 

Променянето на цените на електроенергията по време на регулаторния период обаче е мярка, която комисията нито един път до този момент не е предприемала. Доскорошният председател на енергийния регулатор Ангел Семерджиев винаги когато е ставало въпрос за промяна на цената на електроенергията за крайните потребители е казвал категорично, че промяна по време на регулаторния период не е възможно (1 юли до 31 юни на следващата година е регулаторният период - бел. р.).

Не беше даден и отговор на въпроса за намаляване на цената на тока. Членът на комисията Анжела Тонева заяви, че преразглеждане на цените преди края на регулаторния период от 1 юли е възможно само, ако НЕК и ЕСО, които осигуряват и пренасят електроенергията, която ЕРП-тата предоставят на гражданите, установят, че пазарът позволява това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 velkof

    1 0 Отговор
    Какъв 16. април?!? Действайте веднага или изчезвайте веднага!!!
  • 2 ЧЕЗАРИ

    0 0 Отговор
    След извършена проверка по подаден сигнал и с оглед категоричното становище на представителите на мажоритарния акционер на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД бяха констатирани нарушения в дирекция „Експлоатация и поддържане“. Ръководството на компанията взе решение и считано от 04.12.2012 г. освободи:
    г-н Андрей Живков, ръководител на направление „Столично“ в дирекция „Експлоатация и поддържане“, и Красимир Биджов, ръководител на звено „РЗ Витоша 3“ в същата дирекция.
    Ръководството обръща внимание на всички служители, че не толерира поведение и действия, нарушаващи правилата и уронващи доброто име както на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, така и на останалите дружества от Групата ЧЕЗ в България.
  • 3 Делян Добрев

    1 0 Отговор
    Г-да от ДКЕВР, излезте и кажете цялата истина. От кога централите на г-н Ковачки участват в "микса", след като до края на 2008 година ги нямаше там. Защо позволихте електроенергията от Тец Марица изток 2, да пълни джобовете на така наречените търговци на електроенергия. Излезте и кажете по години, какво е производството на държавната централа и колко от това производство участва в "микса". Кои фирми са закупували електроенергия от централата, в какви количества количества през 2010, 2011, 2012 год.. Ето така ще лъсне истината и за това правителство. Ако Вие не ги кажете, ние ще ги покажем на народа.Защо вече цяла седмица мълчите за ТЕЦ Марица Изток 2?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пича

    1 0 Отговор
    Дано новото правителство ги вкара в пътя и да започне да ги контролира .Това е правилното според мен а не да ги гоним защото и следващите ще научат бързо уменията на предишните.

    Коментиран от #8

  • 6 излъгания

    1 0 Отговор
    И аз искам да да направя договор за десет години ,някой да ми изкупува стоката,ама няма,боже какво нехалство,но ние сме си виновни че все такива си ги избираме,чудя се кой ли ще дойде сега на власт и пак да ни лъже и краде.ПИСНА МИИИИИИИ ГОСПОДА УПРАВНИЦИ,ОПРАВЕТЕ СЕ ЧЕ ЩЕ ВИ ВЗЕМАТ ДЯВОЛИТЕ.
  • 7 pacoran

    0 0 Отговор
    хахахаха айде сега пак протестирайте щото Бойко ви е виновен че някой преди много години е подписал едни договори и е зел едни комисионни и сега ви се е... м...та дано да дойдат на власт БСП и ДПС и да ви съсипат още повече така ще се радвам и ще се смея че изгонихте единствения който беше тръгнал да оправя Държавата
  • 8 pacoran

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пича":

    Какво ново правителство бе малък ти на колко години си може ли стари к..ви да ходат в нов бардак тва ново ли ще е а?
  • 9 истината

    0 0 Отговор
    Не е проблема в ЕРП ата !!!!!!
    Проблема е в НЕК и неговото източване.
    1. Цанков Камък - Станишев /Доган
    2. Мариците - Костов
    3. Далаверата Белене - Станишев/Р.Овч.
    .......................
    Тва са виновните!
    Вината на Герб е, че не направиха нищо по въпроса.......
  • 10 Радо

    0 0 Отговор
    Проблемите с монополите са много енергетика,банките, мобилните оператори и застрахователният бизнес всички си вдигат цените и лихвите както си сметне за добре и никой не ги контролира!