Отидете към основна версия

9 135 35

Как най-малката държава е сред най-богатите икономики

  • лихтенщайн-
  • икономика-
  • финанси

Лихтенщайн е с БВП на глава от населението 6.84 млрд. USD

Снимка: Shutterstock

По данни на Световната банка БВП на глава от населението на разположеното между Австрия и Швейцария княжество Лихтенщайн е 6.84 млрд. USD. Това превръща мини държавата в една от най-богатите икономики на планетата. В княжеството живеят 38 900 души и по този начин на човек се падат по 180 000 USD. Данните са за 2019 г.

По въпросния показател преди Лихтенщайн е единствено Монако - 191 000 USD БВП на глава от населението. Основните двигатели за богатството на Лихтещайн са услугите, които се предлагат в банковия, финансовия и индустриалния сектори. В страната се помещават финансовите центрове на едни от най-големите световни компании в посочените сектори. При 38 900 души население има регистрирани 73 000 дружества.

Ниските данъци и държавните регулации в корпоративния сектор са двата основни фактора, които привличат компаниите като магнит към Лихтенхайн. Финансовите услуги осигуряват 25% от БВП на княжеството. Над 15-те банки, които работят там са се фокусирали върху управлението на активи и предлагат редица услуги в областта на частното банкиране.

Не по-маловажни за развитието на икономиката са индустрията и производството. Те осигуряват близо 40% от БВП на Лихтенщайн. Важно е да се отбележи, че 53% от работещите идват от съседни страни и пътуват всеки ден до Лихтенщайн.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.

Свързани новини

  • Лихтенщайн иска земи от Чехия

    Правителството на Лихтенщайн поиска да му бъдат върнати земи от Чехия, съобщи ТАСС. Въпросът е отнесен до Европейския съд за правата на човека. Тер ...
    22.08.2020
    7 145
    29