Last news in Fakti

26 Септември, 2021 20:21 9 106 35

Как най-малката държава е сред най-богатите икономики

  • лихтенщайн-
  • икономика-
  • финанси

Лихтенщайн е с БВП на глава от населението 6.84 млрд. USD

Как най-малката държава е сред най-богатите икономики - 1
Снимка: Shutterstock

По данни на Световната банка БВП на глава от населението на разположеното между Австрия и Швейцария княжество Лихтенщайн е 6.84 млрд. USD. Това превръща мини държавата в една от най-богатите икономики на планетата. В княжеството живеят 38 900 души и по този начин на човек се падат по 180 000 USD. Данните са за 2019 г.

По въпросния показател преди Лихтенщайн е единствено Монако - 191 000 USD БВП на глава от населението. Основните двигатели за богатството на Лихтещайн са услугите, които се предлагат в банковия, финансовия и индустриалния сектори. В страната се помещават финансовите центрове на едни от най-големите световни компании в посочените сектори. При 38 900 души население има регистрирани 73 000 дружества.

Ниските данъци и държавните регулации в корпоративния сектор са двата основни фактора, които привличат компаниите като магнит към Лихтенхайн. Финансовите услуги осигуряват 25% от БВП на княжеството. Над 15-те банки, които работят там са се фокусирали върху управлението на активи и предлагат редица услуги в областта на частното банкиране.

Не по-маловажни за развитието на икономиката са индустрията и производството. Те осигуряват близо 40% от БВП на Лихтенщайн. Важно е да се отбележи, че 53% от работещите идват от съседни страни и пътуват всеки ден до Лихтенщайн.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Офф

    42 32 Отговор
    ... Доста елементарен и плосък въпрос.... 1.са нямали 45г.социализъм и неграмотния Т. Ж. 2. Са нямали 30г мафия..... Другото е късмет и мн пари...

    Коментиран от #4, #23, #29, #31

  • 2 Госあ

    64 8 Отговор
    Пералня на мръсни пари без малцинства. Всъщност те са малцинство.
  • 3 Ние лесно можем

    12 25 Отговор
    Да бъдем най-богатата държава, като бъде премахнат държавният монополизъм , наречен социализъм, върху средствата за производство.,

    Коментиран от #11

  • 4 Tyпаник

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "Офф":

    Глупости, късмет и много пари. Е, откъде идва късметът и многото пари?!

    Коментиран от #8, #10

  • 5 Представям си

    25 3 Отговор
    Какви гардероби със злато има техния премиер
  • 6 БАЙ Х@Й !!

    36 5 Отговор
    Брутен вътрешен продукт на глава от населението 6.84 млрд USD . Ало Миленооо я пак огледай внимателно какво си написала! за пореден път се убеждавам че писачки като теб, Мара и другите в тази писалня тук придават доста смешен и приказен колорит начервеното ви сборище заедно с другите копейкаджии драскащи тук уж като коментиращи.
    ТЪПА МЕДИЯ Е ФАТКИ!!!
  • 7 Читател

    38 1 Отговор
    Мисирки сър, хиляди, милиони, милиарди, няма значение... Брутен вътрешен продукт шест милиарда почти седем на глава от населението, при 40 хиляди души население, 240 трилиона... Щатите ряпа да ядат.
  • 8 Късметът

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Tyпаник":

    и многото пари идват от чекмеджето.
    А кой ги е оставил в чекмеджето?
  • 9 русия е джудже

    10 13 Отговор
    Имаме и един пример как най-голямата държава в света е сред най-дребните икономики.

    Коментиран от #21

  • 10 За глупостите

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Tyпаник":

    Си говори с жена си, путурко!
  • 11 Деааа

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ние лесно можем":

    Не четеш ли? Държавна регулация на икономиката каквото и да означава!
  • 12 Ебаааа си главата!

    8 1 Отговор
    Ебаааа си БВП на глава от населението
  • 13 ГОРСКИ

    10 5 Отговор
    Там хората не крадат като герб!!!!!
  • 14 ТАМ НЯМАТ БСП КОМУНИСТИ

    7 5 Отговор
    И комунизъм.......

    Коментиран от #16

  • 15 баба ти от Пловдив

    3 0 Отговор
    тази явно не знае за какво става въпрос !!!!! и никога не е учила световна икономика!!!!
  • 16 Еврокомунист

    18 1 Отговор

    До коментар #14 от "ТАМ НЯМАТ БСП КОМУНИСТИ":

    По-скоро не са имали Иванчо Костов, който да им разпродаде заводите за по един долар!!!!
  • 17 Павел Пенев

    29 0 Отговор
    Лихтенщайн,както и Монако с което го сравняват са едни от офшорките на ЕС. На всякъде по света се печели по три начина: Производство, търговия и банково дело/което тук е отбелязано като услуги/. Хитри мошеници,които живеят на гърба на други държави и дори ползват тяхната работна сила.

    Коментиран от #35

  • 18 kjl

    27 0 Отговор
    На къде отива този свят?!! Перачите на мръсни, пък и чисти пари са на гребена на вълната. Крадат от данъците на другите държави И това е легално??!!! Много сбъркан се оказа този псевдо капитализъм. Тези които трябва да са в затвора, се разпореждат със света.
  • 19 Паразит

    19 2 Отговор
    Това е държава - паразит.
  • 20 TROY

    10 1 Отговор
    Цялото нацистко злато е във Швейцария. Стотици тонове.Долари, рубли юани всичко е фишек, за замъгляване кухата тикваа на тия които си броят стотинките.
  • 21 Паразит

    8 5 Отговор

    До коментар #9 от "русия е джудже":

    ..джудже, джудже... но това джудже бе достатъчно високо да накара 64 томахавки, всяка по милион долара и изстреляни срещу изстрадала Сирия от "гиганта" фащ да изпадат в морето като зрели круши...
  • 22 Русенец

    7 0 Отговор
    Това е възможно само, ако си в мръсният бизнес на западните страни-чудовища, заграбващи ресурсите на по-малките страни по света. Ти ще си им банкер, а те ще ти подхвърлят вкусно парче от баницата.
  • 23 ДССА

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Офф":

    Глупости! Къде е била България 1945-та и къде Лихтенщайн. Аз помня времето, когато нямаше асвалтиран път от София до Бургас. Отсечката Пирдоп - Розино беше черен път. През шейсетте години бяха построени онези впечатляващи мостове. А си представяй, по-маловажните пътища какви са били! Освен това след ВСВ комунистите получават задължението да изплащат тежки репарации на Гърция и Югославия. Слава Богу, Тито ни ги опрощава, на Гърция се издължаваме през 1965-та. А това, че България е била натоварена с тези репарации, вината е на ония, които са властвали преди 1945-та. Преди 1945-та, оснавната маса от българите реално не са имали достъп до медицинско обслужване, в провинцията да получиш основно образование се е приемало за висок стандарт. Освен в центъра на София и още няколко по-големи градове, сгради от преди 1945-та година няма, всичко е било паянтави постройки. В Западна Европа сгради над 100 години никой не ги брои за стари. Преди 1945-та година в България не е имало нито един язовир! През 1969-та година само в САЩ и Япония е имало повече язовири, отколкото в България и всичките сме го построили със собствени сили! След 1990-та е построен само един.

    Коментиран от #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Софокъл

    6 0 Отговор
    Подзаглавие: Лихтенщайн е с БВП на глава от населението 6.84 млрд. USD
    Вие луди ли сте, бе? :))) Гледайте какво превеждате, същата тъпотия е повторена в текста после, в същото време се дава друго изчисление, което е правилното.
  • 26 мани мани

    6 0 Отговор
    всичко е много скъпо там ... дори за жителите, но пък им се раздават едни големи пари - 7-10-12 бона на месец брутни ... скъпо е понеже нищо не произвеждат, всичко е внос... и добре, че са офшорна легална перачница, че инак щяха да са по-зле и от нас... швейцарците са същата рабта, безданъчният монако тоже ... тия кочини с територии колкот нивите на дедите ми, ня кво да ги гледам!
  • 27 Хубава работа

    4 0 Отговор
    Писано от лаик по темата "Брутен вътрешен продукт".
    Изтрийте или поправете грешката в текста.
    Подвеждаща информация.
  • 28 23456

    0 3 Отговор
    Когато държавата си вре носа навсякъде и само знае да иска, всички стават бедни. Богатите си цакат бизнеса там, където ги третират най-добре и всички печелят. Само неграмотните цъкат и се пенят, кой какво прал, какви мръсни пари и незнам си какво. Ми изкарайте и вие мръсни пари и си ги изперете. Или платете 7 мил. евро данъци за рискови инвестиции ей така за спорта.
  • 29 САЩастливи

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Офф":

    Едно високотехнологично предприятие в землището на едно село и селото ще стане .... Това превръща мини държавата /разбирай селото / в една от най-богатите икономики на планетата..... В Лихтенщай работят приходящи като от тях: от Швейцария -55%, Австрия-41%, и Германия - 3%. 11 общини и горе- долу толкова градове, но с 4700 активни компании. От работещите 38660 - местни са само 17362. Е как няма да са богати. Целия брутен продукт се разпределя върху местните. Колкото до социализма, не се знае. И без социализъм, ако бяха близко и в обхвата на червените боклуци, днес щяха да са като Албания.
  • 30 Варна

    1 0 Отговор
    И аз ще се присъединя към една част от коментиращите, че тук има допусната сериозна грешка относно показател "БВП на глава от населението" (GDP per capita). - Авторът явно се е объркал при превода.
    БВР на въпросната държава е около 181 хил. долара на глава от населението. Иначе ако е 6,48 млрд. ще са княжеството на милиардерите и ще бъдат абсолютният връх на тази планета. - А може и в слънчевата система :-)

    Коментиран от #32

  • 31 Варна

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Офф":

    Съждението ти е като за неграмотен икономически.- В тази връзка, може би не е добре да даваш коментари, заради това, че ще бъдеш подиграван.
    Лично бих ти препоръчал отговорът на коментар 23- ДССА. Той разбира се не е изчерпателен, но то и няма как да бъде изчерпан с няколко изречения. Добре е да се запознаеш с икономическата история на страната от преди ВСВ. За да си направиш изводите е редно да сравниш състоянието на страната преди 44 и в края на 89 година. Разликите за всеки среднограмотен икономист са очевадни. Ако искаш да се ориентираш кога една страна се развива в някакъв отрязък от време то най- лесният начин е да прегледаш данните за Населението. - Ако то расте, образова се и има ниска смъртност говори за добри условия на живот. Ако върви емиграция, лоша възрастова структура, лошо образование и лоши медицински услуги... - Отговорът мисля е ясен. Разбира се това не е достатъчно основание за заключение, но е някаква отправна точка за проверка.
  • 32 Пише го

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Варна":

    в третото изречение на статията.
  • 33 да ама

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "ДССА":

    Язовири са строени защото с онези темпове на приръст сега трябваше да сме 14 милиона, а ние от 8 останахме на 6 мил. а след още 20г ще сме 4-5

    Коментиран от #34

  • 34 Асан

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "да ама":

    4-5 милеона хама истенски!
  • 35 Жукич

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Павел Пенев":

    Нещо като ви гледам много сте си объркали главите. Все затвор ви се привижда от Борисов до световния капитализъм. май само вие не сте за затвор. А сигурни ли сте ? Ще му скимне на фатмака и ще насъска глутницата със зелените чорапи и ще ти намерят кога си пикал на криво или срещу вятъра. Еле пък недоразумението Рашков, веднага ще ти прати полицаите с кочана, да се разпишеш , че повече няма да пикаеш в посока обратна на тая, в която пикае Радев.