Отидете към основна версия

1 283 3

Няма много възможности за сваляне на цената на тока

  • цената-
  • тока-
  • евгения харитонова
Снимка: БГНЕС

Няма много възможности за намаляване на цената на тока за момента, стана ясно от интервюто в "Преди всички" по БНР с Евгения Харитонова, председател на ДКЕВР.

Цената за пренос през електропреносната мрежа не може да се намали. Това, което циркулира в общественото пространство като такса за пренос, не е такса, а цена за пренос, включваща таксата и съответните добавки, уточни Харитонова. Цената е определена от Комисията и важи за цялата преносна мрежа, която трябва да бъде в нормално състояние.

"Зелената" добавка е определена от Комисията в съответствие със закона и не може да бъде отменена, защото това би било закононарушение. Трябва да се чака да заработи новото Народно събрание, което да отмени разпоредбата.

До новия регулаторен период от 1 юли може да се отмени поне за износ "кафявата" добавка. Тя също не е наша приумица, определя се от ЕС, коментира Харитонова. Това може да се приложи временно, тъй като НЕК е задължена да изкупува цялото количество от тецове и заводски електроцентрали на висока цена.

Разумното намаление е от 6 лева на цената за износ. Към 1 юли ще видим разходите на всички енергийни дружества и ще потърсим обективно намаление спрямо сегашното състояние. Миналата година при определяне на цените не е предвиден спад на потреблението. При това положение цените растат, подчерта Евгения Харитонова.

Тя засегна и въпроса за Наредбите, за което бяха започнати процедури срещу България във връзка с либерализирането на енергийния пазар. Наредбите са готови и тази седмица ще бъдат публикувани в Държавен вестник, обяви Харитонова.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини