Last news in Fakti

8 Април, 2013 08:46 1 242 3

Няма много възможности за сваляне на цената на тока

  • цената-
  • тока-
  • евгения харитонова
Няма много възможности за сваляне на цената на тока - 1
Снимка: БГНЕС

Няма много възможности за намаляване на цената на тока за момента, стана ясно от интервюто в "Преди всички" по БНР с Евгения Харитонова, председател на ДКЕВР.

Цената за пренос през електропреносната мрежа не може да се намали. Това, което циркулира в общественото пространство като такса за пренос, не е такса, а цена за пренос, включваща таксата и съответните добавки, уточни Харитонова. Цената е определена от Комисията и важи за цялата преносна мрежа, която трябва да бъде в нормално състояние.

"Зелената" добавка е определена от Комисията в съответствие със закона и не може да бъде отменена, защото това би било закононарушение. Трябва да се чака да заработи новото Народно събрание, което да отмени разпоредбата.

До новия регулаторен период от 1 юли може да се отмени поне за износ "кафявата" добавка. Тя също не е наша приумица, определя се от ЕС, коментира Харитонова. Това може да се приложи временно, тъй като НЕК е задължена да изкупува цялото количество от тецове и заводски електроцентрали на висока цена.

Разумното намаление е от 6 лева на цената за износ. Към 1 юли ще видим разходите на всички енергийни дружества и ще потърсим обективно намаление спрямо сегашното състояние. Миналата година при определяне на цените не е предвиден спад на потреблението. При това положение цените растат, подчерта Евгения Харитонова.

Тя засегна и въпроса за Наредбите, за което бяха започнати процедури срещу България във връзка с либерализирането на енергийния пазар. Наредбите са готови и тази седмица ще бъдат публикувани в Държавен вестник, обяви Харитонова.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 +НОВА ШВАБИЯ+

    0 0 Отговор
    НЕ СВАЛЯИТЕ ЦЕНАТА НА ТОКА БЕ ЕЛЕМЕНТАРНИ ТВОРЕНИЯ НА ПРИРОДАТА . ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА СЕ ДЪРЖИТЕ ИДИОТСКИ – ЗНАМ ЧЕ МНОГО ВИ ОТИВА НО... РАЗБЕРЕТЕ : ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГНАТ ДОХОДИТЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И НЕ САМО ДОХОДИТЕ А ДА СЕ РАЗКРИЯТ И НЯКОЛКОСТОТИН ХИЛЯДИ РАБОТНИ МЕСТА !!!!!!!!!!! А ВИЕ СЕ ДРЪЖТЕ ОЩЕ ЗА СКАПАНИЯ ЕВРОСЪЮЗ И ИМ СЕ НАВЕЖДАИТЕ НА ТЕЗИ ОТ БРЮКСЕЛ И СКОРО ТУК НЯМА ДА СЕ ПРОИЗВЕЖДА АБСОЛЮТНО НИЩО . НАЛИ ТОВА Е ЦЕЛТА ИМ БЕ ЕДНОКЛЕТЪЧНИ ПЪРВИЧНИ СЪЗДАНИЯ ... ПРИ ТЯХ РАБОТНИТЕ МЕСТА И РАЗВИТАТА ИНДУСТРИЯ И НАШИТЕ РЕСУРСИ В ТЯХНА ПОМОЩ ! ТУК ЩЕ ОСТАНАТ МОЛОВЕ И ДРУГИ МАГАЗИНИ ГИГАНТИ И ТОЛКОВА . ЩЕ ЯДЕТЕ БОКЛУКА С ХИМИЯ ВНОС ОТ Е.С. А БЪЛГАРСКО МЛЯКО ЩЕ МИ ПИЕТЕ ОТ ,,ВИМЕТО'' . ВИДНО Е ЧЕ ПРОТЕСТИТЕ И ХОРАТА КОИТО УМРЯХА ЗАРАДИ ВАШАТА ПРОСТАШКА ПОЛИТИКА НЕ СА ВИ НАУЧИЛИ НА НИЩО - АМЕБИ !!! ВАШЕТО МЯСТО Е НА СТАДИОНА ... МАКАР ЧЕ ТОЛКОВА СТЕ М...УМНИ ЧЕ ВЪОБЩЕ НЕ ЗНАМ ДАЛИ РАЗБИРАТЕ ЗАЩО !??? ПОДСКАЗВАМ - НЯМА ДА ГЛЕДАТЕ МАЧ ...

    Коментиран от #3

  • 2 ичко

    0 0 Отговор
    махаите всички добаки и такси не се издържа вече с тези сметки какще плащам за март спестяванията ми свършиха цяло лято спестявах за зимата и всичко замина за януари и февруари а трябва да платя и за март но с какво няма,няма с какво и откаде толкова такси и надбавки в сметката и добваки ами те са си за производителя и доставчика тея крадци искат по два пъти да плащам всичко . в франкфурт тока е 120 лева а моя 250 и то за мини апартамент
  • 3 гнида

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "+НОВА ШВАБИЯ+":

    Мисля като тебе , от ЕС сега сме с 40% по-малко тока за бизнеса -това значи 40 % по-малко бизнес.40% по-малко работещи последните 4 години и така.Но има хора които не го виждат , не го признават и викат-ама имаме европейски фондове.А тези пари ние сме ги внесли там.Е това е да си марионетка на ЕС.Що никой управлявац не говори за предложението на ЕС за минимална заплата в ЕС?Щото не им отърва.