Отидете към основна версия

2 215 9

Колко загуби икономиката на Казахстан от безредиците

  • казахстан-
  • загуби-
  • икономика

Президентът Токаев оцени щетите между 2 и 3 млрд. USD

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В резултат на безредиците обхванали Казахстан в началото на 2022 г., пострадаха близо 1300 компании и организации, над 100 търговски центъра, банки, изпепелени са над 500 полицейски автомобила. Общата загуба от всички тези действия може да достигне 2-3 млрд. USD. Това обяви президентът на страната Касим-Жомарт Товаев по време на видеоразговор с президента на Европейския Съвет – Шарл Мишел.

„Не се съмнявам, че това беше терористична атака. Добре организиран и подготвен акт на агресия срещу Казахстан с участието на чуждестранни бойци, предимно от централно азиатски държави, включително Афганистан. Също така имаше и бойци от Близкия Изток. Замисълът беше във формирането на наша територия на зони с контролируем хаос и последващо вземане на властта. Поради това на територията на Казахстан започна антитерористична операция“, каза Токаев.

Той подчерта, че контингентът от миротворческите сили на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), разположен на територията на Казахстан, не участва в антитерористичната операция. „Основната им задача е да осигурят охрана на стратегически обекти в Алмати и столицата на Казахстан. Това позволява на казахстанските силови структури да реализират действия по противодействие на терористите“, обяснява президентът на Казахстан.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.

Свързани новини