10 Януари, 2022 20:56 2 204 9

Колко загуби икономиката на Казахстан от безредиците

  • казахстан-
  • загуби-
  • икономика

Президентът Токаев оцени щетите между 2 и 3 млрд. USD

Колко загуби икономиката на Казахстан от безредиците - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В резултат на безредиците обхванали Казахстан в началото на 2022 г., пострадаха близо 1300 компании и организации, над 100 търговски центъра, банки, изпепелени са над 500 полицейски автомобила. Общата загуба от всички тези действия може да достигне 2-3 млрд. USD. Това обяви президентът на страната Касим-Жомарт Товаев по време на видеоразговор с президента на Европейския Съвет – Шарл Мишел.

„Не се съмнявам, че това беше терористична атака. Добре организиран и подготвен акт на агресия срещу Казахстан с участието на чуждестранни бойци, предимно от централно азиатски държави, включително Афганистан. Също така имаше и бойци от Близкия Изток. Замисълът беше във формирането на наша територия на зони с контролируем хаос и последващо вземане на властта. Поради това на територията на Казахстан започна антитерористична операция“, каза Токаев.

Той подчерта, че контингентът от миротворческите сили на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), разположен на територията на Казахстан, не участва в антитерористичната операция. „Основната им задача е да осигурят охрана на стратегически обекти в Алмати и столицата на Казахстан. Това позволява на казахстанските силови структури да реализират действия по противодействие на терористите“, обяснява президентът на Казахстан.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Блестяща операция...

    35 3 Отговор
    ...на Путин в Казакхстан...!Бандюгите бяха неутрализирани за два дена...!!!
  • 2 ЛилиПутин

    2 19 Отговор
    А колко ние откраднахме
  • 3 Геро Мустака

    1 13 Отговор
    Вече (да сега само от Москва )има кадри как воените преминали
    на страната народа,срещу ТоВаев(споредавтора)!
  • 4 оня с коня

    4 6 Отговор
    И както е казал Мъдрият народ- винаги "Доброто за Един е Лошо за Друг".така е и в Случая- Загуба на 3 Милиарда Долара за Икономиката на Казахстан,но пък ВЪЗТОРЖЕНО Възклицание на Путин - "Ние победихме в Казахстан"!Естествено тия 3 Милиярда Долара са само загуба за Икономиката но НЕ и за Държавата,защото следва да се добавят към тях Пропуснати ползи за Бизнеса,както и "Масрафа" по командироването на Руските военни части,което значи 3 Милиарда Долара умножено ПО ПОНЕ 2!

    Коментиран от #7

  • 5 Мда

    13 1 Отговор
    A какво спечели Казахстан? Симпатии към рускоезичното население, което спадна през последните години заради лошо отношение към всички, които нв знаят казахски? След като се държаха лошо към собственото си население и заложиха на феодалната си наци политика, сега лапнаха дървото. А Русия тръгна да ги спасява. Парадокс...
  • 6 Сатана

    4 6 Отговор
    А колко струваше "цветната революция" ,която свали Борисов от коня?
  • 7 Пръц

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    По-скоро тези 3млрд $ са щети а не загуби.
    "Восток дело тонкое" ,както казваше тавариш Сухов
  • 8 Напишете

    2 15 Отговор
    Колко спечели икономиката на Русия и близки до Кремъл олигарси, предизвиквайки тези безредици в Казахстан
  • 9 питам

    0 0 Отговор
    Откъде се взеха тези бандити, събрани и организирани, и въоръжени?