Отидете към основна версия

45 541 68

Германия прогнозира какво ще се случи с икономиката

  • германия-
  • украйна-
  • русия-
  • икономика

Специалисти предупреждават за двуцифрена инфлация и спиране работа на много предприятия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германската търговско-промишлена камара (DIHK) предупреди за сериозни последици за икономиката на страната, ако бъдат наложени допълнителни санкции срещу Русия, включително забрана за доставки на природен газ, във връзка със събитията в Украйна. Това мнение изрази главният изпълнителен директор на DIHK Мартин Ванслебен в интервю, публикувано във вестник Rheinische Post.

Той обясни, че вече приетите санкции постепенно започват да влизат в сила. „Въз основа на конкретна информация от компании, виждаме, че въздействието на санкциите върху германската икономика през следващите месеци не трябва да се подценява. Това се отнася не само за по-нататъшното покачване на цените на енергията, но и за смущения във веригите за доставки, които оказват силно влияние върху икономиката“, каза Ванслебен и наблегна на това, че „войната не може да бъде основа за бизнеса“.

Неимоверно нараства броят на средните индустриални предприятия, които при сегашните по-високи цени не могат да си позволят повече производство. „Опасявам се, че дори нашите собствени системи трябва да бъдат изключени поне временно поради недостиг на електроенергия. Всеки политик в Европа трябва да вземе предвид тази икономическа ситуация", обобщи Ванслебен.

Представители на металургичната и електротехническата индустрия също предупредиха за сериозни последици от налагането на по-нататъшни санкции срещу Русия. „Ако Германия реши да спре вноса на газ или петрол от Русия, това ще има огромно въздействие върху нашата индустрия, както и върху частните домакинства“, каза Стефан Волф, президент на Съюза на работодателите на Gesamtmetall, пред вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Инфлацията ще бъде двуцифрена. Сигурността на доставките ще бъде под сериозна заплаха", заключи той.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 141 гласа.

Свързани новини