Отидете към основна версия

4 676 14

Съдбата на руските служители, работещи в западни компании

  • русия-
  • украйна-
  • работа-
  • служители-
  • компании

Те не могат да бъдат освободени без едномесечно предизвестие

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Стотици магазини, фабрики, заведения на чуждестранни компании в Русия преустановиха дейност. Какво се случа със служителите им обаче? Част от компаниите заявиха, че остават работниците си и ще им плащат. Преобладаващата част от фирмите обаче само съобщиха, че преустановяват за по-кратък или по-дълъг период дейност без да посочват какво ще стане с техните служители.

"Ако компанията не работи, работодателят е длъжен да продължи да плаща на служителите", каза Александър Шершуков, заместник-ръководител на Федерацията на независимите профсъюзи на Русия (FNPR). Според него, когато работник бъде уволнен, той не може да бъде уволнен веднага, а предупреден, както е предвидено в трудовото законодателство на Руската федерация. Ако правата на хората са нарушени, синдикалната организация по месторабота може да ги защити. Служител може да направи това и сам, като се свърже с инспекцията по труда или съда.

Не се очаква увеличение на безработицата в ресторантьорския сегмент. "Служителите на McDonald's ще се опитат да намерят работа другаде, така че пазарът за бързо хранене ще получи голям брой работници, а недостигът на персонал ще бъде минимизиран", каза Сергей Миронов, президент на Съюза на ресторантьорите на Русия. Той също така уточни, че би било проблематично веригата ресторанти за бързо хранене KFC да напусне напълно Русия, тъй като повечето заведения работят на франчайз.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.

Свързани новини