Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Март, 2022 11:54 7 745 63

Пълен списък на най-големите компании, които избягаха от Русия (ЧАСТ I)

  • украйна-
  • русия-
  • фирми-
  • санкции-
  • дейност-
  • спиране

В секторите авиационна техника и автомобили, електроника и промишленост, доставчици на храни и кетъринг

Пълен списък на най-големите компании, които избягаха от Русия (ЧАСТ I) - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Чуждестранни компании спират работа или спират продажбата на продуктите си в Русия заради наложените от Запада санкции. Компании от различни сегменти - авиация, хазарт, промишленост и други - обявиха решението си да замразят износа.

Публикуваме най новата информация за замразяване или спиране на дейността на чуждестранни компании в Русия по сектори към 10 март 2022 година.

Още новини от Украйна

Авиационна техника и автомобили

Производителите на самолети Boeing, Airbus и Embraer спряха доставката на резервни части за самолетите си на руските авиокомпании и тяхната поддръжка. Учебният център на Boeing в Сколково също временно спря работа.

Автомобилните производители Mercedes-Benz, BMW, Volvo, MAN решиха да спрат износа за определен период от време, както и да замразят местното производство в Русия. Корпорацията Ford също спря дейността си.

Suzuki, Honda, Mazda няма да доставят автомобили и мотоциклети. General Motors и Scania спират доставките на автомобили, а Nissan спира кросоувъра Pathfinder.

Volkswagen Group Rus временно прекъсна доставката на автомобили, които вече са в Руската федерация, към руските дилърски центрове. Производството на автомобили Volkswagen Group в страната беше спряно до второ нареждане.

Toyota спира производството си в Санкт Петербург от 4 март заради прекъсвания в доставката на компоненти. Hyundai и Renault същото със заводите си съответно в Санкт Петербург и Москва до 5 март. Škoda съкращава производството поради липса на компоненти и спира дейността си в Руската федерация.

Daimler Truck замрази сътрудничеството с руския Камаз. Компанията няма да произвежда камиони като част от съвместното предприятие DK RUS и да доставя компоненти.

Porsche реши да спре доставките на автомобили за Русия.

Френският производител на самолети Dassault Systemes спира новите си проекти в Русия и Беларус.

Германският производител на гуми и автокомпоненти Continental реши да спре производството и бизнеса в Русия.

Ръководството на компанията Ferrari обяви спиране на производството на автомобили за руския пазар.

Lamborghini обяви спиране на износа за Русия.

Транснационалният производител на автомобили Stellantis обяви спиране на износа на автомобили за Русия и вноса от нея.

Електроника и промишленост

Apple спря износа и онлайн търговията и ограничи услугите. Магазините re:Store, които продават оборудването на компанията, не работеха един ден, но на 3 март отново отвориха врати.

Производителят на електроника Dell спира временно да продава продукти.

Германският производител на софтуер SAP спира дейността си в Русия и спира продажбите на всички услуги и продукти на компанията.

Един от най-големите разработчици на софтуер в света Oracle спря всички операции в страната.

Ericsson, производител на телекомуникационно оборудване, все още не доставя стоки на клиенти в Руската федерация.

Стоките на най-големия производител на полупроводници в света TSMC все още няма да стигнат до Русия. Ще се произвеждат полупроводниците на марката Elbrus, разработена в страната.

Руските купувачи временно няма да могат да получават продукти от най-големия производител на лагери SKF.

Базираната в Мюнхен група Siemens, която строи влакове, поддържа фабрики и доставя софтуер, досега е спряла операциите и доставките за Русия. В същото време тя продължава да изпълнява задълженията си за поддръжка и ремонт в Руската федерация.

Финландският производител на асансьори KONE временно спира доставките за Русия. В същото време компанията отбеляза, че ще остане на руския пазар.

Най-големият разработчик на софтуер за строителство и машиностроене Autodesk (AutoCAD, 3ds MAX) преустановява работата си в Русия.

Американската Intel обяви спирането на доставките на своите продукти за Русия.

Bloomberg, позовавайки се на източник, съобщи, че Samsung е спрял доставките на всички свои продукти за Русия. По-късно обаче агенция Yonhap, позовавайки се на компанията, заяви, че спирането на доставките се дължи на логистични затруднения.

Най-големият в Япония и вторият по големина производител на строителни машини и оборудване в света, Komatsu реши да спре доставките на своите продукти за Руската федерация.

Американската IT компания EPAM Systems, която разработва софтуер, обяви спиране на услугите за руски клиенти.

Американски производител на мрежово оборудване и софтуер Cisco Systems Inc. спря всички бизнес операции в Русия и Беларус.

Преустановени са продажбите на своите продукти в Русия и от Nvidia.

PepsiCo спира продажбата на напитки в Русия, както и рекламната дейност, но продажбата на бебешка храна ще продължи.

Британската компания Unilever, един от световните лидери в производството на потребителски стоки, ще спре износа на продукти за Руската федерация, както и вноса ѝ от Русия.

General Electric Company спира дейността си в Русия. По изключение, компанията ще продължи да поддържа основно медицинско оборудване и електричество.

Компанията Coca-Cola прекрати дейността си в Русия.

Финландската компания за дървен материал UPM ще спре закупуването на дървесина в Руската федерация и работата на завод за шперплат в Чудов в Новгородска област.

Португалският производител на целулоза и хартия Navigator спира дейността си в Русия и Беларус.

Японската корпорация Hitachi временно преустановява дейността си в Русия, с изключение на производството и техническата поддръжка на електрически системи и електрическо оборудване.

Производителят на копирни машини Epson преустановява сътрудничеството си с Русия и Беларус.

Американският производител на строителна техника Caterpillar обяви спиране на производството си в Русия заради санкции и нарушаване на веригата за доставки.

Доставчици на храни и кетъринг

Най-големият производител на алкохол в света Diageo все още няма да доставя продуктите си. Компанията произвежда напитки на известни марки, като Guinness, Baileys и други.

McDonald's ще затвори временно всички свои ресторанти в Русия.

Heineken спира производството и продажбата на бира под марката Heineken в Руската федерация, но всички фабрики продължават да работят.

Американски Yum! Brands, който притежава веригите KFC и Pizza Hut, спря инвестициите в Русия. Работата на търговски обекти, които се управляват от самата компания, а не от франчайз, е спряна.

Датската пивоварна компания Carlsberg реши да спре новите инвестиции в Русия, както и експортните доставки на продукти от други подразделения на Carlsberg за руската Балтика.

Starbucks спира дейността си в Русия.

Компанията Coca-Cola, която произвежда безалкохолни напитки, временно ще спре да работи в Русия. В страната тя има 10 фабрики в различни градове.

PepsiCo също няма да продава напитки, включително 7Up и Mirinda, в Русия засега и няма да се занимава с реклама. Компанията ще продължи да продава стоки от първа необходимост като бебешка храна и мляко.

Финландският производител на млечни продукти Valio реши да съкрати работата си в Руската федерация. Компанията притежава завод близо до Москва, където работят 400 души.

Производителят на кафе Paulig от Финландия също обяви изтеглянето си от Русия.

Финландската компания Fazer, която произвежда шоколад и хлебни изделия, спря работа в Русия.

Британската тютюнева компания Imperial Brands, която произвежда марките Davidoff, Richmond и Gitanes, временно няма да продава и произвежда продукти в Русия, както и да ги рекламира. Японската корпорация Japan Tobacco - един от най-големите производители на цигари в света, спира новите инвестиции на руския пазар.

Burger King спира корпоративната подкрепа за руския пазар.

KFC също ще спре работата си в Русия. Компанията Yum! Brands също така финализира споразумение за спиране на всички ресторанти Pizza Hut в Руската федерация.

Американската компания Brown-Forman, която притежава уискито Jack Daniel's и водка Finlandia, преустановява дейността си в Русия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    58 25 Отговор
    Да се наблегне на думичката ВРЕМЕННО.

    Коментиран от #7, #8, #20

  • 2 Скоро

    62 26 Отговор
    Ще има ли пълен списък на най-големите компании, които се завърнаха най-бързо в Русия

    Коментиран от #17, #30

  • 3 Буко Баламата

    50 38 Отговор
    Сега мажете нефт на брезово кора и яжте да ви е...........................
  • 4 пейо

    59 36 Отговор
    Спокойно пазара не търпи празни пространства. Като тези се махнат други фирми ще дойдат на тяхно място. Нови фирми ще се намърдат на този голям пазар

    Коментиран от #31, #38

  • 5 Госあ

    29 50 Отговор
    Спрете производството на лекарства и медицинска апаратура !!! Въпреки че Хитачи, Сименс и Дженерал Електрик правят именно такава. Спирайте лекарствата за орките !

    Коментиран от #9

  • 6 пьешу

    14 16 Отговор
    ридакцията, изпратете го тоз списък на тов. мишустин. един приятел ме помоли да ви кажа. после гледайте сеир. ;)
  • 7 hahaha

    30 25 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Е ти да не мислиш ,че Путлер ще е вечен???
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 туриста

    14 24 Отговор
    П у т к и н не е вечен... след време ще се разберат
  • 11 дааа

    36 34 Отговор
    Ще пият дерби кола сега орките и ще карат дедовия,защото и лада спира производство,а камаз минават на камиони от 70-те???Не са спрели орките изобщо а???Е както и в БГ през комунизма за другарите от елита ще се намери някой мерцедес и биг мак.
  • 12 БКП

    53 36 Отговор
    По времето на СССР нито една от тези компании не присъстваше в Русия,което не правеше живота там труден.Трудното дойде след разпадането на съюза.

    Коментиран от #36

  • 13 Браво

    49 23 Отговор
    А в България кога ще спрат дейност тези мошеници

    Коментиран от #18

  • 14 ХОХОХО

    47 16 Отговор
    Лелеее питиета и поршета вече нама да се продават в РФ лелее. И кой ще загуби от този пазар 180 милиона? Руснаците кат спрът алуминия кенчета ще изчезнат и тоyota също и целия автомобилен бизнес. Сигурно ще си сглобат автомобили с ебергия от Слънцето.
  • 15 mi6osp

    44 25 Отговор
    Междувременно американският икономист Джефри Сакс в интервю за Шпигел каза:
    " Прогнозирам, че наложените санкции срещу Русия ще дадат огромно отрицателно въздействие върху икономиката на западните държави , но не и на Русия"
  • 16 Госあ

    25 31 Отговор

    До коментар #9 от "наблюдател":

    Орките да се лекуват с калашниците си и оръжията си за масово унищожение ! Само това се произвежда в империята на злото
  • 17 Професора

    38 14 Отговор

    До коментар #2 от "Скоро":

    Ще има исписък с най бъри фалити на западми компании. Боинг спира работа нямат титанй и алуминий тесла също остават нез литий!

    Коментиран от #19

  • 18 Когато

    32 11 Отговор

    До коментар #13 от "Браво":

    дойде национализацията от която страната има крещяща нужда вече близо 33г.
  • 19 Госあ

    22 21 Отговор

    До коментар #17 от "Професора":

    Най голямото находище на Титан е в Украйна. И бъди абсолютно сигурен, че няма да попадне в ръцете на ватниците.
  • 20 Коко

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Докато обесят фюрера!
  • 21 Софиянец

    19 14 Отговор
    Ватниците май май ги върнаха в предишна ера, вече не става дума и за век ;) те имат бояршик, ще се справят!

    Коментиран от #47

  • 22 xaxa

    12 11 Отговор
    Ушанките ппоизвеждат само прaz и гаz
  • 23 Пловдив

    18 14 Отговор
    Става като в България през 80те,
    поне ще имат 🍌 за разлика от нас.
    Ватници кажете здравей на марципана,лимонадата и салама кучешка радост

    Коментиран от #40, #52

  • 24 Анонимен

    16 16 Отговор
    Много скоро всичките тези компании ще реват да се върнат.
  • 25 Синдикат на Ало Измамниците

    15 11 Отговор
    Айде пак на самогон и варени картофиии......
  • 26 GPGS

    23 12 Отговор
    Като гледам тук е пълно с бизнес разбирачи. Проблема на руснаците не е че няма да могат да карат Порше и да ядът Биг Мак. Проблема е че икономиката ще бъде лишена от мита данъци транспортни такси. Оборот на суровини и вторични доставчици. Наеми на помещения площи осигуровки и заплати на служители. Рекламно време и място в медии. Фирми за PR и маркетинг. Обучение на персонал. Горива смазочни материали метали каучук и тн. Както и още стотици канали за подобряване на вътрешната икономика. Ще се влезе в една адска спирала към тотална криза и разруха.

    Коментиран от #42

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Малиии

    10 10 Отговор
    колко много оклук са изхвърлили руснаците ... бас, ма аму !
  • 29 Рамзес

    12 0 Отговор
    Нестле поддържа режима на Путин, затова все още не са се изнесли и ги няма в списъка.
  • 30 GPGS

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Скоро":

    Няма как да стане с вълшебна пръчка. Нов пазар и място се разработват с години. Фирмите пращат фирмени агенти за проучване. Проучват се места и локации. Инфраструктора и логистика.Прави се анализ. След това борда на директорите умува. Следват пазарлъци договори гаранции и тн. Наливат се пари и време в реклама на руски език. Пускат се проби мостри и тн. за специфичен пазар. Откриват се офиси шоуруми складове и тн. Търсят се партньори дилъри и посредници. От идеята до първият продаден артикул може да минат и години. После вече говорим за избиване на разходите и печалба. Производството е още по трудна задача. Предвид наложените "специални" мерки и ограничения това излиза трудно скъпо и практически невъзможно. А и едва ли някой ще инвестира време средства и мъки в държава която във всеки един момент може да реши да ти вземе всичко като те обяви за фашист и враг на руския народ.

    Коментиран от #33, #35

  • 31 Истината

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "пейо":

    Хахахаха, голям пазар вика.
  • 32 Горчивата истина

    16 11 Отговор
    Хайде да не ги мислим много руснаците. Ами да гледаме себе си, че ние сме взели- дали. Толкова сме зле, че сме на едно ниво с онези племена, при които човешки крак още не е стъпвал. Но за разлика от тези племена, които са запазили чувството си за самосъхранение, единство, да пазят териториите си от нашественици. Ние не го можем това. Ние сме предатели, продажници, злобни и мързеливи, крадливи, както нашите управници, така и целия български народ. Тръгнали сме да обсъждаме и да говорим, колко зле ще бъде вече Русия, как няма да я има даже вече на картата и още глупости и фантасмагории. И всичко това, за да се харесаме на САЩ и ЕС и те отново ще ни погалят по главите и ние ще пърхаме с ръчички, като пеперуди, докато тези наши "приятели" един ден и то ще е скоро не откъснат перцата ни и тогава вече ще е много късно. Затова мислете и четете, слушайте по внимателно, не се поддавайте на облъчвания от хора, които са купени и целта им е дори и да е няма България. И това ще стане и това ще поискат нашите "приятели" американци и европейци, но Русия, която е на една ръка разстояние от нас, вече ще си е научила урока, че на един неблагодарен народ не се помага никога вече. Българийо, за тебе те умряла......., но защо, като никои не си е научил урока и си е забравил историята. Няма вече кой да умира за България. Всички сме виновни за нейното унищожаване.

    Коментиран от #54

  • 33 Според теб

    8 11 Отговор

    До коментар #30 от "GPGS":

    Трябва да се тревожим ,че руското общество ще стане по малко консуматорско защото тези компании се оттеглят?? Единствения проблем са няколко фирми които внасят продукти за производителите а не за крайни потребители. Огромна част от изброените продават потребителски стоки които не се необходими и те ще загубят приходи а хората ще спестят пари
  • 34 Дебил Гербавочервен

    15 4 Отговор
    Абе, шматки, за по-лесно пишете кой е останал, ако има такъв.
  • 35 РЗС

    17 9 Отговор

    До коментар #30 от "GPGS":

    Няма смисъл да обясняваш, тук повечето са русофили от най-долната прослойка на обществото, разни гаражни премиери и хора с основно образование. Бизнеса и това как работи им е много далечно и непонятно. Интересно е обаче едно, стоят си тука лаят против правителството и боготворят Путин, но нито един не се премества в Русия, нито пък купува руски продукти, за да я подпомага, това не е ли риторика?

    Коментиран от #49, #60

  • 36 пффф

    9 8 Отговор

    До коментар #12 от "БКП":

    Я провери първо дали наистина никоя от тези компании не е присъствала в СССР преди разпада му.Инъче наистина живота в СССР не беше труден.Най-трудното нещо беше да намериш някой с когото да разделиш половинката водка щото никой нямаше рубли да си купи сам цялата бутилка и да я излочи.
  • 37 Тома

    5 2 Отговор
    И кой губи милиарди от това.
  • 38 Павката

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "пейо":

    Да кой ще замести Кола и Пепси

    Коментиран от #41, #53

  • 39 Си 5

    5 3 Отговор
    Сега е време да влезем на Руския пазар
  • 40 Забрави

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Пловдив":

    и онези твърдите бомбони дето ги слагат по житото!
  • 41 сороснерес

    7 5 Отговор

    До коментар #38 от "Павката":

    тези боклуци трябва да забранят да се пият със закон...а ви питате кой ще ги замени..
  • 42 Пешо

    5 4 Отговор

    До коментар #26 от "GPGS":

    аз се питам... не може ли да се абстрахират от всички санкции... национализират се тези компани по някой измислен закон както правят в сащ, и всички продължават да си работят, с руски суровини.
    Да, разбирам, че рискът е да станат като С.Корея, но това е по-добре отколкото да дойдат 1-2 млн безработни , ако не и повече.

    Спроед мен руснаците имат ноу хау за много неща, защо не ги правят, не знам.
    разбирам също , че "руските аналози" както казва Путя , едва ли ще са на топ ниво.
    А бе..... кофти. хората страдат и в Украйна и в Русия. Ще се усети и в Европа. Само САЩ печелят.

    Коментиран от #44, #45

  • 43 сороснерес

    6 6 Отговор
    много се кефят тук на това че Русия може да сгромоляса и др. глупости..само още нищо не сме видяли..Русия може затрови примерно едно кранче с газа и ще има бунтове по цяла Европа..ако са толкова курнаси германци и др. държави да се откажат изцяло от руския газ..но не им се стиска..Либерали с меки китки..
  • 44 Сър Пичук

    5 2 Отговор

    До коментар #42 от "Пешо":

    Явно си нямаш представа как оперират глобалните компании и техните подразделения в различни страни.
  • 45 GPGS

    8 6 Отговор

    До коментар #42 от "Пешо":

    Проблема е зададен още от съветско време. Нарича се конкуренция на свободния пазар и частен предприемачески дух. Представи си две ферми за пилета примерно. Едната е частна другата държавна. В държавната някой назначен връзкар от партията спуска заповед че за месец трябва да се произведат 1000 пилета. С какво качество с какви фири и на какъв пазар ще се продават на никой не му пука. Зора е бройката а по какъв начин се случва всеки нехае. Предприятието е държавно значи няма как да фалира. Кражби злоупотреби ниско качество и застой са за държавата. Работника мързелува и си чака ниската заплата. Сега да видим другата система. Предприятието е частно. Но в този район има още сто такива на други фирми. Всеки собственик се стреми да вдигне качеството и намали разходите. Зададена бройка за месеца нямат. Колкото повече толкова повече печелят. Търсят алтернативни пазари за повече продажби. Това ги принуждава постоянно да търсят по добър вид пилци и по добри фуражи и тн. Не се краде работно време материали и стока. Тези които не се справят добре фалират. Другите стават още по добри пилчари и дори си помагат. Разкриват нови модерни предприятия в други градове. С голямата си продукция помагат и на държавата. Данъци работни места инвестиции в западнали райони и тн. Това е разликата в двете системи. Помисли сам коя първа ще се скапе.

    Коментиран от #48, #51

  • 46 GPGS

    7 1 Отговор
    Затова и СССР загубиха студената война и се насочиха към див капитализъм. Най лошите неща от капитализма се взеха с ЦЕЛ бърза печалба. Това е защото им смениха системата без правилно начало.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Бил Гет

    5 2 Отговор

    До коментар #45 от "GPGS":

    Ти ,,гларус ,, ли рекламираш , поинтересувай се каква е заплатата . Провери водата в едно пиле и ще се смаеш че плащаш 7 лв за литър вода .
  • 49 Русофил

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "РЗС":

    Като ти гледам расъжденията си мисля че в главата ти има една клетка и тя ти стига колкото да не уцелиш дървото като вървиш по пътя
  • 50 ivan

    5 1 Отговор
    Ние Руснаците пием само водка, каква ти кола отровна
  • 51 Роко

    6 2 Отговор

    До коментар #45 от "GPGS":

    Ама ти сериозно ли очакваш путинофил да може да мисли?
  • 52 Роко

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Пловдив":

    Само да питам ял ли си някога руски салам или шоколад? Щото аз съм имал нещастието. Кучешката радост(незнам що й викаха така след като кучетата не я ядат) е с класи над руския салам, а марципана в сравнение с руския шоколад е като да сравняваш Своге с елитен белгийски шоколад. И това беше преди санкциите сега ще стане още по - зле (макар че ми е трудно да си го представя)
  • 53 Жоро

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Павката":

    Руснаците знаят рецептата на колата. Боя за обувки, захар, вада и кока. Скоро ще бъде пусната в продажба. Край на добрата стара рецепта водка с кола. За тези дето ги е страх от вредната кола ще кажа: смъртта се кефи най много на тия със здравословно хранене и за лисицата и гроздето сте чевали
  • 54 Роко

    7 3 Отговор

    До коментар #32 от "Горчивата истина":

    Приятелю толкова сме зле че преди Путин да нападне Украйна един беден и гладен българин взимаше заплата колкото трима " богати" руснаци. Сега същия българин взима колкото 10 руснаци. Да прав си за едно в България има доста предатели които сте готови да поливате родината си с помия само за да се харесате на руските си господари. А и може ли да посочиш един пример когато Русия е помогнала на България? Та да разберем защо трябва да се притесняваме че в бъдеще нямало да ни помага
  • 55 Gggg

    1 7 Отговор
    Повечето от тези са гадни монополисти, които всъщност не могат да продават там. Санкциите работят за месната икономика. Ще е трудно, но руснаците ще удържат!
  • 56 Сис

    1 0 Отговор
    Временно, за по-дълъг период, до осъзнаване, което едва ли скоро ще се случи
  • 57 Жулиен Гаков

    1 4 Отговор
    Не чухте ли , че се надпреварват да се върнат , след като разбраха ,че им национализират всичко и продължават да работят само ,че ще прамят свои напитки и не по- лоши сандвичи от техните ОТРОВИ!!!
  • 58 Перо

    3 4 Отговор
    Бягството от Русия ще стимулира и развие собственото производство! Има фирми като Кока Кола,Пепси,мак доналд’с и др.,чиято продукция е вредна за човешкото здраве! Русия има отрицателно салдо към ЕС,така че другите са губещи,които са вносители на различни стоки в Русия,където пазара е огромен и не търпи празно място! Азиатците бързо ще запълнят нишата,а връщането на избягалите фирми ще е изключително трудно и руснаците ще гледат с лошо око на тях!
  • 59 БПФ

    0 3 Отговор
    Някои ги повтаряте по 2-3 пъти, само и само да излезе по-голям списък. Смeшни сте.
  • 60 БПФ

    0 4 Отговор

    До коментар #35 от "РЗС":

    Абе, пърчо, ти първо научи какво е: "риторика", а после казвай кой е с основно образование. Глyпав, по-глyпав, най-глyпав - РУСOФОБ !!!

    Коментиран от #62

  • 61 Ннн

    3 0 Отговор
    Денис Мантуров министър на промишлеността на руската федерация беше много убедителен за импортозамещението от 8 години го развива и усвои колосални суми. Но последното му изказване пред думата беше уникално "импортозамещението среща трудности защото липсват вносните запчасти" ! Невероятни са руснаците само на тях може да им хрумне идеята с потьомкинското село и да я развият с векове за да се стигне до путинска икономика, путинска армия и путинска политика - всичко е само за заблуда на началника или противника! Дори Лавров в Анталия обясни че русия не е нападнала Украйна а обяснявала ситуацията! Западните медии бяха в амок!
  • 62 алла пугачова

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "БПФ":

    на времето българските гастарбайтери в ссср бяха номер1 за 20 моряшки фланелки и10 чифта дънки си купуваха автомобил жигули за 1бр. дъвка идеал имаха рускиня за цяла нощ а за 20бр. чорапогащник с ликра се връщаха с цветен телевизор рубин тежащ 150кг.!
  • 63 Плевенски

    0 0 Отговор
    Та те повечето фирми си имат китайски аналози.