Отидете към основна версия

3 272 31

Русия ще е принудена дълго да живее в условията на санкции

  • дмитрий рогозин-
  • русия-
  • украйна-
  • санкции-
  • икономика

Рестрикциите ще ударят високотехнологичния сегмент на страната

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Руската федерация ще трябва да живее дълго време под западните санкции, така че трябва да се стреми към пълна независимост от вноса. „Няма нужда да си правим илюзии. Ще живеем в тези условия дълго време. Трябва да водим политика на пълна икономическа, политическа и технологична независимост, което Роскосмос ще направи", каза генералният директор на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин в интервю за телевизионен канал „Россия-1“.

На 24 февруари президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че санкциите на САЩ и техните съюзници, заради ситуацията в Украйна, ще ударят високотехнологичния сектор на Руската федерация, както и нейната космическа програма. Според него, САЩ ще блокират повече от половината високотехнологичен внос в Русия, което ще навреди, наред с други неща, и на руската космическа програма.

ЕС наложи санкции срещу ракетно-космическия център „Прогрес“. По-късно Европейската космическа агенция (ESA) заяви, че смята, че стартирането на руско-европейската мисия за изследване на Марс "ЕкзоМарс" (ExoMars) е малко вероятно, поради антируските санкции, наложени във връзка със ситуацията в Украйна. ESA проучва възможността за използване на европейски ракети за извеждане в орбита на спътници, които е планирано да бъдат изстреляни с руски ракети „Союз“.

Германия изключи своя телескоп в космическата обсерватория Спектр-РГ, която е съвместен проект с Руската федерация. Рогозин каза, че руската част на МКС ще спре да работи по съвместни експерименти с германски колеги и, че той ще ги проведе сам.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.

Свързани новини