Отидете към основна версия

48 608 78

Русия може да получи рекордните 100 млрд. USD

  • газ-
  • русия-
  • приходи

Това е абсолютен рекорд при продажбата на газ

Снимка: ЕРА/БГНЕС

До края на 2022 г. Русия може да получи рекордна печалба от продажбата на газ за Европа, въпреки санкциите и логистичните проблеми. За това пише колумнистът Винсент Колин за френския вестник Echos, позовавайки се на анализатори на Citi. Според неговите оценки Москва може да спечели 100 млрд. USD за година, което е абсолютен рекорд.

Директорът на Фонда за енергийно развитие Сергей Пикин изрази мнението, че рекордната прогноза за печалба се основава на текущите цени на газа, така че може да се счита за реалистична. „Прогнозата е на базата на средната цена на газа (бел. ред. тя е около 1000 USD за 1000 кубически метра). Като се има предвид, че 2021-а средната цена на газа беше два пъти по-ниска, ние спечелихме около 50 млрд. USD, след това 100 млрд. USD – това е просто прогноза, базирана на сегашните цени. Прогнозата съответства на текущата ценова ситуация", смята Сергей Пикин.

Не бива да се очаква намаление на приходите от продажбата на руски газ за Европа до края на годината, така че Русия може да спечели дори повече от 100 млрд. USD. „Към момента е ясно, че цената на газа ще остане стабилна и на високи нива през цялата 2022 г. През 2023 г. е възможно лек спад на цената на газа и петрола, но всичко ще зависи от геополитическата ситуация. Засега Европа живее с цена от около 1000 USD за 1000 кубически метра газ“, заключи Сергей Пикин.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 160 гласа.

Свързани новини