Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Май, 2022 10:11, обновена 9 Май, 2022 10:17 6 170 9

Държава предупреди гражданите си за още по-високи цени на тока и газа

  • германия-
  • цени-
  • ток-
  • газ-
  • поскъпване

За 1 година в Германия токът е поскъпнал 4 пъти, а газа - 5 пъти

Държава предупреди гражданите си за още по-високи цени на тока и газа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Федералната асоциация на енергийните и водоснабдителни компании на Германия (BDEW) предупреди гражданите за по-нататъшно повишаване на цените на газа и електроенергията през следващите месеци. По думите на шефа на BDEW Керстин Андреа, от началото на текущата година средните тарифи за населението и промишлените потребители са се увеличили значително, което е свързано с изключително високи цени на едро. Разходите за закупуване, които енергийните доставчици трябва да плащат за електроенергия и газ, отбеляза Андреа, са се увеличили рязко през последните месеци. От началото на миналата година цените на едро на тока са се увеличили четири пъти, а на газа - почти пет пъти. „Поради дългосрочни стратегии за снабдяване на енергийните доставчици от няколко години, динамиката на цените на пазарите на едро достига до клиентите със закъснение“, подчерта шефът на асоциацията.

„Въпреки това, колкото по-дълго нивото на цените остава високо, толкова повече цените на едро ще бъдат отразени в тарифите и ще им повлияят в дългосрочен план“, каза Андреа. В същото време BDEW отбеляза, че от началото на специалната военна операция на Русия в Украйна ситуацията на енергийните пазари отново се е влошила. Така според анализа на BDEW средната текуща тарифа за електроенергия за битови потребители от началото на годината до момента е 37,14 ст./кВтч. Това е с 15,5% повече от средното за 2021 г.

Още новини от Украйна

През 2022 г. малките и средните промишлени потребители ще трябва да плащат средно 31,36 евроцента за kWh, каза BDEW, почти 50% повече от предходната година. Така битовата газ в еднофамилни къщи с годишна консумация от 20 000 kWh в момента е средно 13,77 евроцента на kWh - почти двойно повече от 2021 г., когато средногодишната беше 7,06 евроцента. Приблизително два пъти повече ще трябва да плащат и домакинствата в жилищни сгради.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джони Мокър

    37 0 Отговор
    сега е моментът да защитите вашия цивилизационен избор, като решите дали да се изкъпете, или да вечеряте на тъмно. Двата пръста горе!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Niknay

    20 3 Отговор
    Прочетох някъде че в Австрия правителството раздава ваучари за ток от по 150 € за подпомагане на домакинство - за сам човек ако доходите му не надхвърлят 5670 € бруто и за семейство до 11340 € ! При нас кога и въобще дали .....
  • 5 Алито от София

    6 1 Отговор
    За Германия това е най малкия проблем, при наличието че държавата се препъни с емигранти от целия свят, това са бели кахъри, за тях е важно икономически растеж в страната и те ще поемат по голяма част от разходите на определена група от хора, не пускат аванта само на фирмите, но ако има българи в ръководството на Германия, значи Германия фалирва и бойко може спокойно да се кандидатира за президент на Германия,чак тогава всички ще избягат от там
  • 6 kvy

    13 0 Отговор
    Това е само началото!
  • 7 Димов

    17 0 Отговор
    Санкциите работят. Давайте седми пакет, че европеецът още диша.
  • 8 И ние

    6 0 Отговор
    потъваме неуморно с германците.Няма петрол и всички в кофата.
  • 9 еми

    3 0 Отговор
    Ханс да продължава да изпраща оръжие на Украйна след време ще остане в историята като някога била най-развита индустриална страна .Тъй като ерата на евтините руски енерго ресурси приключи.При високи стойности на материали, суровини и енергоресурси ще " загуби" конкурентoспособностa си средната възраст е 47години - нацията остарява като добавим и в ИТ е " изостанал" ( в 2016 година в Улм скоростa на интернета по домовете беше 56 К ( бях там останах известно време Меркел тях години беше казала " Интернета е нещо ново за нас и се учим ).