Отидете към основна версия

23 179 35

Експерт прогнозира 90% поскъпване на бензина

  • украйна-
  • цени-
  • бензин-
  • поскъпване

А-95 в Украйна може да достигне 2.54 USD

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сергей Куюн, водещ експерт на украинския пазар на горива, прогнозира, че цената на литър бензин А-95 скоро може да се повиши до 75 гривни (2.54 USD). След премахване на правителственото регулиране на цените на горивата увеличението ще бъде 87%. Според украинския портал minfin.com.ua, литър А-95 на 17 май (деня, в който правителството дерегулира цените на горивата), е струвал около 40 гривни (1.35 USD) за литър.

„Мисля, че това е само началото. Правителството очаква цена на бензина от 58 гривни (1,96 USD). Големите търговци сега определят цената от 57-58 гривни, но на пазара на едро цената започва от 60 гривни. Съответно, тези търговци, които купуват гориво на едро, ще бъдат принудени да продават по-скъпо“, казва Куюн в ефира на „Украйна 24“.

Според него, само поради това, цената на горивото за потребителите може скоро да се повиши до 65 гривна. Въпреки това, сега основният въпрос е колко ще струва доларът, тъй като Националната банка на Украйна освобождава обменния курс. Куюн отбеляза, че това е от пряко значение за цените на горивата, тъй като то е изключително импортно ориентирано в Украйна.

В случай, че пазарният курс на долара е 37 гривни, това ще доведе до допълнително увеличение на цената на горивото с още 10 гривни, обяснява експертът, което общо дава цената на бензина 75 гривни.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.

Свързани новини