Last news in Fakti

25 Май, 2022 10:37 1 368 2

Поскъпването на хранителните продукти през 2022 година

  • франция-
  • цени-
  • стоки-
  • продукти-
  • поскъпване

Във Франция то ще е средно с 8%

Поскъпването на хранителните продукти през 2022 година - 1
Снимка: Shutterstock

Средното увеличение на цените на храните в супермаркетите във Франция тази година може да достигне 8%, т.е. годишните разходи за хранителни стоки на човек може да се повишат с 224 EUR, сочи проучване на застрахователната компания Allianz Trade.

„Цените в хранителните магазини може да се повишат с 8,2%, което ще увеличи годишните разходи за храна с 224 EUR на човек тази година, а общата сума ще достигне 2963 EUR“, каза съветникът на индустрията Орелиен Дютоа.

В същото време проучването отбелязва, че французите все още не са в най-лошото положение: средният ръст на бюджета за храна в ЕС ще бъде 243 EUR, а в Германия разходите за храна ще се увеличат до 254 EUR на човек.

Хранителни магазини приписват 75% от увеличението на цената на продуктите на увеличението на цените на производителите на храни. Кризата в Украйна играе роля за това. Така например, производителите на масло искат 53% повече за продукцията си през тази година, отколкото през 2021 г. Цената на брашното е скочила с 28%, а на тестените изделия - с 19%. Поскъпването на храните няма да спре дотук, тъй като производителите нямат нужда да поддържат обеми на продажби чрез понижаване на цените след 2 години на пандемията.

По-рано официалният представител на френския кабинет Оливия Грегоар заяви, че правителството подготвя мерки за подкрепа на населението в контекста на нарастващите цени на газ, храна и бензин.

Според Националния институт за статистика и икономически изследвания (Insee) от 29 април, инфлацията във Франция е достигнала 4,8% през годината, цените на енергията са се увеличили с 26,6%.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига толкова

    4 0 Отговор
    Какво ни интересува Франция, защо ни занимавате с техните проблеми. На французите заплатите и пенсиите са толкова високи, че тази тяхна инфлация дори няма да я усетят. А ние с тези мизерни заплати, пенсии, безработни, инфлацията е вече двуцифрена. Тези от БСП, Продължаваме промяната, ИТН, Демократична България доведоха до този хаос с цените. Всеки ден продуктите в магазините се покачват, хората си броят стотинките. Какво смятат тези продажници от коалицията да правят, хората да започнат да умират от глад ли. Може ли такова безхаберие, може ли такава наглост. Правителството трябва да се заеме с цените, трябва да се намалят, все още нито газта, нито тока са увеличени, но дори и така да е хранителните продукти трябва да си останат с цените от миналата година. Този народ няма да може да се справи и скоро тази коалиция ще бъде изметена. И Кирил Петков, Асен Василев и Корнелия Нинова, Христо Иванов и партията на Слави Трифонов тези хора не стават за управници, тези хора са убийци на българския народ. Спрете увеличението на храните, спрете увеличението на тока. Стига сте си измивали ръцете с войната в Украйна. Никакво въвеждане на еврото има държави който са много преди нас във ЕС и не са въвели еврото. Това ви го казаха доста специалисти. Подайте си оставката и повече никога не посягайте към властта. Развалихте ни отношенията с Русия, сега искате тези македонци да вкарате в ЕС. Това е пълна гавра с българския народ.
  • 2 ЛЛЛ

    0 0 Отговор
    Някой здраво си пълни гушата в момента за наша сметка