Отидете към основна версия

14 218 37

Митът за българското свинско месо

  • месо-
  • свинско-
  • произход

Едва 30% от него е българско

Снимка: БГНЕС

Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България, сочи статистиката. Производителите алармират, че свиневъдството е застрашено от масови фалити, защото изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици, а държавата пренебрегва сектора.

България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас, уточнява БНТ. "Не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, така че е очевидно какво се случва", казва председателят на браншовата организация Димитър Михайлов.

Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност у нас се произвежда под една трета от нужното свинско месо: "То е около 30 процента, със 70 процента внос".

Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското. "И към момента едно прасе, което се продава от български производител е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите", посочва още Михайлов.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 42 гласа.

Свързани новини

  • Колко вредно е месото

    Всяка година 17 милиона души по света умират от сърдечно-съдови заболявания. Това са 17 милиона случаи на високо кръвно налягане, на аритмии, атероскл ...
    01.06.2022
    4 630
    21