Всяка година 17 милиона души по света умират от сърдечно-съдови заболявания. Това са 17 милиона случаи на високо кръвно налягане, на аритмии, атеросклероза или инфаркти.
Най-вече хората в индустриалните държави са засегнати от заболявания, свързани с храненето. Към тях причисляваме също затлъстяването, диабета и редица ракови заболявания. Пряка връзка има и консумацията на месо, посочва диетологът и фармацевт от университета в Любек Мартин Смолих. Защото прекомерната консумация на месо ни разболява - в буквалния смисъл на думата. А статистиката е отрезвяваща: хората в САЩ и в Австралия консумират средно по 100 килограма месо на година, европейците - средно по 80 килограма годишно.
Какви болести причинява месото
Консумацията на месопричинява най-вече сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, казва епидемиологът и експерт по храненето проф. Уолтър Уилет, който от 40 години се занимава с изследване на зависимостите между храненето и болестите. Според него най-големи вреди нанася червеното месо - тоест телешкото, свинското, агнешкото и козето. "Червеното месо е богато на наситени мастни киселини, които увеличават лошия LDL-холестерол в кръвта и са смятани за еднозначен причинител на сърдечни инфаркти", казва професорът. Освен това червеното месо почти не съдържа полиненаситени мазнини, които снижават нивото на мазнините в кръвта и намаляват риска от сърдечни заболявания.
Американско изследване от 2019 година стига до извода, че първите признаци на атеросклероза се появяват много скоро след екстремна консумация на червено месо. Под екстремна консумация се разбира две порции месо на ден. А много европейци с лекота се справят с такова количество. Изследователите предполагат още, че консумацията на червено месо затруднява и дейността на бъбреците.
Проф. Уолтър Уилет е участвал в няколко изследвания, които са проучвали връзката между консумацията на месо и захарния диабет тип 2. Изводът от тях гласи, че червеното месо в особено голяма степен благоприятства развитието на болестта. А отделно изследване показва, че месото на скара, както и това, което се пече на много висока температура, също повишават риска от диабет. По данни на Световната здравна организация (СЗО) само в Европа 60 милиона души страдат от диабет, като тенденцията е възходяща.
Рисков фактор е и консумацията на преработено месо като салам и шунка, а анализ от 2021 година стига до извода, че прекомерната консумация на месо значително повишава риска от рак на гърдата и на дебелото черво.
"Без здрава планета няма здрави хора"
Много хора продължават да смятат, че месото е неизменна част от здравословното хранене. "Да, месото съдържа и ценни вещества", казва проф. Уилет. Пилешкото месо например е по-малко вредно от червеното месо, а рибата определено е полезна. "Но най-добре е, когато храната е предимно на растителна основа", казва диетологът. Това е от полза както за собственото ни здраве, така и за здравето на планетата, която обитаваме. "Без здрава планета няма здрави хора", казва проф. Уилет.
Автор: Юлия Вергин
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 АНАКОНДА
Коментиран от #6, #11
05:08 01.06.2022
2 Така е
Коментиран от #12
06:19 01.06.2022
3 Фенче
06:20 01.06.2022
4 Пълни глупости
Не се залъгвайте ,подготвят ни да ядем червеи и насекоми,щото били полезни.
Най вредни са въглехидратите, а не мазнините.
06:30 01.06.2022
5 ДОСТ
06:38 01.06.2022
6 Да се отървем от WEF (СИФ) и WHO (СЗО)
До коментар #1 от "АНАКОНДА":
"Колко вредно е месото"
Месото НЕ е вредно. Вредна е ЛАКОМИЯТА. А това е поредната ПРОПАГАНДА на ДВ.
ПС: Скоро ще ни ограничават И месото тези изроди от Давос и СЗО. Трябва да се отървем от тях.
06:42 01.06.2022
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Моарейн Дамодред
07:12 01.06.2022
9 Гост
07:14 01.06.2022
10 Веган
07:36 01.06.2022
11 Само напомням
До коментар #1 от "АНАКОНДА":
МЕСОТО, което ползваме от хилядолетия, било вредно, но ковид ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ от миналата година били "напълно безопасни". И било напълно "нормално" да се "ваксинираш" срещу болест, която вече си изкарал. Модерната трансджендърска "наука" е убийствена - буквално.
ПС: Срещу истински вредните ЗАХАРНИ изделия не реват толкова, колкото срещу МЕСОТО - защо ли?
07:38 01.06.2022
12 Сандо
До коментар #2 от "Така е":
Един от Законите на Мърфи:Всичко хубаво на този свят е или опасно,или вредно или от него се дебелее!07:45 01.06.2022
13 Мунчо
07:45 01.06.2022
14 Месото им било проблема
08:02 01.06.2022
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 Механик
Сатанистите всячески се стремят да изродят човешкия род. Не му дават да яде месо, за това пък ни натрисат химия. Дори говорят как трябвало да поваме да ядем хлебарки и други буболечки, понеже това било хем модерно, хем било бъдещето.
Хората от милиони години ядат месо, па все още не са се затрили. Но с химията и сурогатите които ни пробутват и това ще стане.
09:42 01.06.2022
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 асфддфа
Месото причинявало Диабет тип 2 - в света се яде месо от както съществува, тогава защо само в последните 70 години има увеличаване на проблема с Диабета? Вероятно защото има проучвания показващи, че проблема всъщност идва от пластмасите ?
10:35 01.06.2022
19 Жожо
10:40 01.06.2022
20 ИМПЕРИАЛИСТ
20:55 01.06.2022
21 Исперих _71_12_13_68_60
21:48 23.08.2022