1 Юни, 2022 05:00 4 349 21

Колко вредно е месото

  • месо-
  • вредно-
  • здраве-
  • храна-
  • диабет-
  • затлъстяване-
  • болести-
  • консумация на месо

Средно по 80 килограма месо консумират европейците на година, а американците дори по 100 килограма

Колко вредно е месото - 1
Снимка: Shutterstock

Всяка година 17 милиона души по света умират от сърдечно-съдови заболявания. Това са 17 милиона случаи на високо кръвно налягане, на аритмии, атеросклероза или инфаркти.

Най-вече хората в индустриалните държави са засегнати от заболявания, свързани с храненето. Към тях причисляваме също затлъстяването, диабета и редица ракови заболявания. Пряка връзка има и консумацията на месо, посочва диетологът и фармацевт от университета в Любек Мартин Смолих. Защото прекомерната консумация на месо ни разболява - в буквалния смисъл на думата. А статистиката е отрезвяваща: хората в САЩ и в Австралия консумират средно по 100 килограма месо на година, европейците - средно по 80 килограма годишно.

Какви болести причинява месото

Консумацията на месопричинява най-вече сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, казва епидемиологът и експерт по храненето проф. Уолтър Уилет, който от 40 години се занимава с изследване на зависимостите между храненето и болестите. Според него най-големи вреди нанася червеното месо - тоест телешкото, свинското, агнешкото и козето. "Червеното месо е богато на наситени мастни киселини, които увеличават лошия LDL-холестерол в кръвта и са смятани за еднозначен причинител на сърдечни инфаркти", казва професорът. Освен това червеното месо почти не съдържа полиненаситени мазнини, които снижават нивото на мазнините в кръвта и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Американско изследване от 2019 година стига до извода, че първите признаци на атеросклероза се появяват много скоро след екстремна консумация на червено месо. Под екстремна консумация се разбира две порции месо на ден. А много европейци с лекота се справят с такова количество. Изследователите предполагат още, че консумацията на червено месо затруднява и дейността на бъбреците.

Проф. Уолтър Уилет е участвал в няколко изследвания, които са проучвали връзката между консумацията на месо и захарния диабет тип 2. Изводът от тях гласи, че червеното месо в особено голяма степен благоприятства развитието на болестта. А отделно изследване показва, че месото на скара, както и това, което се пече на много висока температура, също повишават риска от диабет. По данни на Световната здравна организация (СЗО) само в Европа 60 милиона души страдат от диабет, като тенденцията е възходяща.

Рисков фактор е и консумацията на преработено месо като салам и шунка, а анализ от 2021 година стига до извода, че прекомерната консумация на месо значително повишава риска от рак на гърдата и на дебелото черво.

"Без здрава планета няма здрави хора"

Много хора продължават да смятат, че месото е неизменна част от здравословното хранене. "Да, месото съдържа и ценни вещества", казва проф. Уилет. Пилешкото месо например е по-малко вредно от червеното месо, а рибата определено е полезна. "Но най-добре е, когато храната е предимно на растителна основа", казва диетологът. Това е от полза както за собственото ни здраве, така и за здравето на планетата, която обитаваме. "Без здрава планета няма здрави хора", казва проф. Уилет.

Автор: Юлия Вергин


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АНАКОНДА

    49 0 Отговор
    всичко е полезно в разумни граници а и днес почти всичко е ГМО

    Коментиран от #6, #11

  • 2 Така е

    17 8 Отговор
    Всички хубави неща са вредни !

    Коментиран от #12

  • 3 Фенче

    34 0 Отговор
    Полезни е балансираното хранене. От всичко. Не само месо или зарзават. Но на днешно време всичко е хормони, гмо, пластмаса....
  • 4 Пълни глупости

    41 0 Отговор
    Изобщо не е вредно месото, проблема е в храните и лекарствата които дават на животните.
    Не се залъгвайте ,подготвят ни да ядем червеи и насекоми,щото били полезни.
    Най вредни са въглехидратите, а не мазнините.
  • 5 ДОСТ

    28 2 Отговор
    ЛЪЖА. ВСИЧКО Е ПОЛЕЗНО, НО В ГРАНИЦИТЕ НА РАЗУМНОТО.
  • 6 Да се отървем от WEF (СИФ) и WHO (СЗО)

    31 1 Отговор

    До коментар #1 от "АНАКОНДА":



    "Колко вредно е месото"


    Месото НЕ е вредно. Вредна е ЛАКОМИЯТА. А това е поредната ПРОПАГАНДА на ДВ.


    ПС: Скоро ще ни ограничават И месото тези изроди от Давос и СЗО. Трябва да се отървем от тях.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Моарейн Дамодред

    16 2 Отговор
    Това е само началото. Не е далеч времето, когато ще почнат да ни убеждават колко вредно е дишането.
  • 9 Гост

    12 2 Отговор
    Пълни глупости! Точно качественото червено месо /не го бъркате с гмо-та по иперваркетите/е най-полезно за здрави хора, които водят активен начин на живот, особено за спортисти! Естествено не трябва да се прекалява с него и следва да се съчетава и редува и други ястия! Ако някой може, нека да даде пример със спортист на високо ниво, който не употребява червено месо? А също така и за дълголетник, веган?
  • 10 Веган

    10 3 Отговор
    Много е вредно, особено за пенсионерите. Яжте лапад и коприва, за украинските навлезе има месо, и то безплатно.
  • 11 Само напомням

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "АНАКОНДА":




    МЕСОТО, което ползваме от хилядолетия, било вредно, но ковид ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ от миналата година били "напълно безопасни". И било напълно "нормално" да се "ваксинираш" срещу болест, която вече си изкарал. Модерната трансджендърска "наука" е убийствена - буквално.


    ПС: Срещу истински вредните ЗАХАРНИ изделия не реват толкова, колкото срещу МЕСОТО - защо ли?



  • 12 Сандо

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Така е":

    Един от Законите на Мърфи:Всичко хубаво на този свят е или опасно,или вредно или от него се дебелее!
  • 13 Мунчо

    6 0 Отговор
    Не вярвам да е по вредно от Фейсбук!
  • 14 Месото им било проблема

    6 0 Отговор
    А нито дума за тъпченето със захар? Преди захарта да започне да се произвежда промишлено и да се тъпчат с нея, какви ли са били сърдечно съдовите и диабета ...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Механик

    5 1 Отговор
    А колко са полезни консервантите, глифозидите, ГМО-то, няма ли да кажете?
    Сатанистите всячески се стремят да изродят човешкия род. Не му дават да яде месо, за това пък ни натрисат химия. Дори говорят как трябвало да поваме да ядем хлебарки и други буболечки, понеже това било хем модерно, хем било бъдещето.
    Хората от милиони години ядат месо, па все още не са се затрили. Но с химията и сурогатите които ни пробутват и това ще стане.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 асфддфа

    2 0 Отговор
    Почва се, ще ни заливат с подобна помия занапред.

    Месото причинявало Диабет тип 2 - в света се яде месо от както съществува, тогава защо само в последните 70 години има увеличаване на проблема с Диабета? Вероятно защото има проучвания показващи, че проблема всъщност идва от пластмасите ?
  • 19 Жожо

    2 0 Отговор
    Тънко ни подготвят за синтетично месо от лабораториите...
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Да, лошо е да се отнема от храната на червеите, нали така умници???
  • 21 Исперих _71_12_13_68_60

    1 0 Отговор
    Всяко нещо,което ,веднъж оставено на произвол,произвежда бели червейчета е вредно. Това е месото.Яденето на чужда генетика поражда мъчителба смърт,проблеми със стомаха,рак.