Отидете към основна версия

10 943 13

Нови рекорди на цената на бензина

  • великобритания-
  • цени-
  • бензин

Поскъпването за 24 часа във Великобритания достигна 17-годишен връх

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Цената на литър бензин във Великобритания беше 180,7 пенса във вторник, което е с 2 пенса повече спрямо предния ден, което е рекордно дневно увеличение за последните 17 години, съобщава Times, позовавайки се на Британската асоциация на автомобилистите (RAC).

Според компанията Experian Catalist, цената на литър бензин във вторник във Великобритания е била 180,7 пенса. В същото време RAC предупреди, че ако дневният темп на увеличение на цените на бензина в кралството остане същият, цената на горивото за пълен 55-литров резервоар може да надхвърли 100 паунда.

В края на месец май RAC съобщи, че цената на литър безоловен бензин е 171,04 пенса, докато предишната рекордно висока цена, регистрирана през май, е била 170,35 пенса. Цената на дизеловото гориво се повиши до 181,64 пенса от предишния рекорд от 181,35 пенса през месец май.

Цената на бензина и дизеловото гориво в Обединеното кралство достига рекорди заради покачващите се световни цени на петрола на фона на санкциите срещу Русия и желанието да се откаже от закупуването на руски петрол.

Министърът на финансите на Великобритания Риши Сунак на 26 май обяви нов пакет от 15 милиарда паунда в отговор на кризата с разходите за живот в страната и рекордната инфлация. Освен това властите налагат временен 25% данък върху свръхпечалбите на нефтените и газовите компании.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 15 гласа.

Свързани новини