Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Юни, 2022 07:45 10 123 15

Ключова европейска икономика се подготвя за най-лошото

  • великобритания-
  • цени-
  • инфлация-
  • зърно-
  • украйна-
  • русия

Инфлацията във Великобритания достигна 14-годишен пик

Ключова европейска икономика се подготвя за най-лошото - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Великобритания е изправена пред влошаваща се продоволствена криза след прекъсване на връзките с Русия, както и в резултат на влошаване на ситуацията в Украйна. „Облекчението няма да дойде скоро. Увеличението на цените на храните ще продължи през цялата година и ще достигне 10%", прогнозира Томас Пю от одитната група на RSM.

През месец май британските компании са платили с 10,3% повече за стоки от първа необходимост, отколкото през 2021 г., а цената на вносните храни се е увеличила с рекордните 20,5%, което е пик за последните 14 години.

Още новини от Украйна

Цените на храните ще се покачат с още 20% през първите месеци на 2023 г., посочват от инвестиционната банка Citi. Такова покачване на цените ще настъпи в резултат на кулминацията на глобалния недостиг на доставки, смятат анализатори.

Инфлационната спирала не само вреди на благосъстоянието на британците, но и оказва натиск върху фермерите, които са изправени пред повишени разходи за гориво, фуражи, торове и труд. Националната асоциация на индустриалците Make UK вече алармира и призова правителството да вземе спешни мерки за защита на бизнеса, засегнат от нарастващите цени на суровините.

Ситуацията в Украйна, която намали износа на слънчогледово масло, оказа негативно влияние върху британския пазар на храни. Търговците на зърно възлагат надежди на Русия, която започна да прибира реколтата. Според тях, това би могло да облекчи инфлационния натиск.

„Цените вероятно ще паднат през следващите седмици, но няма да има значително подобрение, тъй като цените на храните остават над историческите си средни стойности“, каза Чарлз Бранч, ръководител на селското стопанство в Britannia Global Markets Limited.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЛАНдемия➡ВОЙНА➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    79 1 Отговор



    Ключова европейска икономика се подготвя за най-лошото



    Но пък вчера пуснаха нов пакет за САМОсанкциониране. Това изобщо не е ВЕЛИКОТО НУЛИРАНЕ.





    😉

    Коментиран от #8

  • 2 ДА ИЗМЭТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    73 1 Отговор
    Ами налагайте още санкции на Русия, може пък и да се оправите...
  • 3 Дядо Рунгел

    106 0 Отговор
    Нема се притеснявате. Всико това, което Русия даваше на Европа, за да живее в комфортна икономика, се пренасочва на изток. В Китай, Индия, Южна Африка, Бразилия и др държави пък ще има дефлация. Да ви е честита глупостта на Брюксел.
  • 4 сигурно

    74 3 Отговор
    Идва времето когато ингилизите да се молят на Русия да ги превземе !!!!
  • 5 Госあ

    37 4 Отговор
    Навсякъде инфлация, ама видиш ли тука коалицията е виновна. Разбира се, че болна държава след 12 годишно управление на мутри и крадци няма да се справя по добре при тази криза сравнение с другите европейски икономики. Все едно болен спринтьор да го пуснеш на състезание и да очакваш, че ще тича наравно с останалите.
  • 6 Некой си

    59 2 Отговор
    Не мога да разбера как войната в Украйна влияе на цените на горивата, електроенергията надениците, бирата, ягодите и зеленчуците в Англия, САЩ, Австралия и Нова Зеландия.
    Нали тези държави са абсолютно независими от бензиностанцията с ракети?

    Коментиран от #12, #13

  • 7 Генчо

    45 0 Отговор
    Евро парламента ще се разпадне през зимаска. Проблема е че ще огладнеем и ще бъдем занулени.
  • 8 Андрей Killmilk Круковски

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПЛАНдемия➡ВОЙНА➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО":

    Няма никаква разлика между англетата и фащисаните! Майкъл Фероли, икономист от JPMorgan пред The Economist: "Нашите модели сочат 63% шанс за рецесия през следващите 2 години и 81% шанс рецесия да започне през следващите 3." Икономистите на Goldman Sachs са съгласни с Фероли. Председателя на Фед Джей Пауъл на 16.06.22 пред СиЕнБиСи: "Инфлацията е лоша. Правим всичко възможно. Никой наистина не знае какво, по дяволите става. Пазарът на жилища в САЩ наистина е затворен с лихви по ипотеките, близо до 6% в момента и мисля със сигурност, че ще изпаднем в рецесия през следващото тримесечие".
  • 9 Украинка

    18 0 Отговор
    А сега ще го видим този с прическа та, големия приятел на Зеленски
  • 10 емилян

    19 0 Отговор
    ""Търговците на зърно възлагат надежди на Русия, която започна да прибира реколтата. Според тях, това би могло да облекчи инфлационния натиск."" Тези високомерни,надменnи,хитри,подли коварни пирати колонизатори облечени в скъпи костюми се надяват на Руската реколта. Наивните Руснаци не трябва да им продават нищо особено селскостопансkа продукция.
  • 11 кокорчо

    11 0 Отговор
    С една дума ша дуат чорбето
  • 12 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Некой си":

    Няма такова понятие ,,Независим,,...И аз искам да съм независим и напр.не искам да плащам здр.осигуровка ,одръжка за пенсия ,ама ми отговарят ,,НЕ МОЖЕ,,
  • 13 От чужбина

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Некой си":

    Преди седмица в един от вестниците на Острова пишеше за собственик на малък ресторант, че се наложило да смени менюто. Предлага пържоли вместо "Фиш анд чипс" - риба с пържени картофи - това им е едно от националните ястия. Оказва се, че рибата която ползва от 9 паунда цена на едро е скочила до 29 паунда защото 30% от тази риба се внася от Русия.

    А иначе на всички е ясно, че НЕ конфликта в Украйна е причина за световната инфлация...
  • 14 Хасковски каунь

    2 0 Отговор
    Ще си ядът кайсийте.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.