Отидете към основна версия

3 557 25

Рублата възстановява загубите си

  • русия-
  • рубла-
  • икономика-
  • елвира набиулина

Силната рубла е резултат и от рязко нарастващите приходи от износа на суровини и силния спад на вноса

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската валута днес поскъпна, доближавайки се обратно към курс от 61 рубли за долар. Така се възстановяват загубите от изминалата седмица, докато инвеститорите оценяват вероятността за интервенция на Кремъл на валутните пазари, съобщи Ройтерс.

Рублата достигна над седемгодишен връх преди малко повече от седмица, след което загуби около 20 процента от стойността си спрямо долара, след като официални лица изразиха загриженост за високия ѝ курс. Силната рубла намалява приходите на Русия от износ на суровини и други стоки, търгувани в долари и евро.

Тази сутрин рублата прибави 1,4 процента до 61,11 рубли за долар, с което се отдалечи от петседмичния минимум, отбелязан в сряда, и достигна за кратко тридневен връх от 60,70 за долар.

Спрямо еврото тя поскъпна с 2,6 на сто до 61,98 рубли за евро.

"Ситуацията засега благоприятства по-силната рубла", заявиха анализатори на руската банка "Промсвязбанк". Според тях рублата може да се върне до 60 за долар през днешната търговия.

Руската валута все още е най-добре представящата се валута в света от началото на годината, посочва Ройтерс. Курсът ѝ бе тласнат нагоре от предприетите от руските власти ограничителни мерки, въведени, за да се предпази финансовата система на страната от западните санкции, наложени в отговор на войната в Украйна.

Силната рубла е резултат и от рязко нарастващите приходи от износа на суровини и силния спад на вноса.

Руските фондови индекси днес не намериха единна посока.

Деноминираният в долари с RTS се покачи с 0,9 процента до 1142,1 пункта. Московският борсов индекс MOEX, базиран в рубли, загуби 0,5 процента до 2216,3 пункта.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 26 гласа.

Свързани новини