Last news in Fakti

12 Юли, 2022 21:21 6 543 51

Защо еврото пада, а доларът расте? И кой печели от това?

  • евро-
  • долар-
  • икономика-
  • инфлация-
  • еврозона

На 8 юли двете валути се изравниха за първи път от две десетилетия насам, същото стана и на 11 юли, а оттук нататък е съвсем вероятно укрепването на американската валута да продължи

Защо еврото пада, а доларът расте? И кой печели от това? - 1
Снимка: Shutterstock

Нещо невиждано от 20 години: стойностите на еврото и долара се изравниха. Очаква се доларът да продължи да расте. Девалвацията на европейската валута идва в крайно неподходящ момент.

Подобно нещо не се е случвало от 20 години: преди броени дни стойностите на еврото и долара се изравниха. За последен път паритет между еврото и долара е имало през есента на 2002 година. Оттогава насам европейската валута винаги е била по-скъпа от долара.

В началото на годината едно евро беше равно на 1,14 долара, но след нахлуването на Русия в Украйна европейската валута започна да поевтинява. На 8 юли двете валути се изравниха за първи път от две десетилетия насам, същото стана и на 11 юли, а оттук нататък е съвсем вероятно укрепването на американската валута да продължи.

На фона на бързия спад в стойността на еврото през последните месеци би могъл да бъде направен изводът, че именно руската агресия е основната причина за девалвацията на европейската валута: международните инвеститори прехвърлят активите си в долари, тъй като в Европа се води война, ЕС наложи широки санкции срещу Русия, къса традиционните си връзки с руската икономика и е в сериозна енергийна криза, която заплашва страните от Общността с рецесия.

Eврото се обезценява още от 2021 насам

Ако обаче се погледне графика на котировките за по-продължителен период, се вижда ясно, че последователният спад е започнал още през първата половина на 2021 година, когато курсът е бил 1,22. Причина за тази тенденция са очакванията на участниците в световния финансов пазар, че инфлацията, нарастваща заради последствията от пандемията, ще накара американския Федерален резерв да увеличи процентните ставки по-рано, по-бързо и по-радикално от Европейската централна банка.

А именно това повишение на ставките води до ръст в доходността на държавните облигации. САЩ, които имат огромен държавен дълг, пускат големи количества такива ценни книжа, които се смятат по цял свят за най-надеждните инвестиционни активи.

Докато в последните години Федералният резерв водеше политика на "свръхевтини пари" с нулева базова ставка, доходността на американските държавни облигации беше ниска и те не бяха привлекателни за инвеститорите. Затова много от тях прехвърляха доларовите си активи в други валути, търсейки по-големи печалби. Перспективата за увеличение на ставките обърна посоката на движение на капиталите, особено след есента на 2021 година, когато се разбра, че базовият процент в САЩ ще трябва да бъде повишен решително заради увеличаващата се инфлация.

Така и стана - на 15 юни той бе вдигнат до 0,75 процента, каквото не се е случвало от 1994 година. През следващите месеци този курс ще продължи, докато ЕЦБ едва сега предвижда да повиши процента на ставките над нулата, започвайки най-вероятно с 0,25. Тази разлика в нивата на ставките, респективно в доходността на държавните облигации между Америка и Европа, е и основната причина за спада в курса на еврото и засилването на долара. Войната в Украйна и нейните последствия за европейската икономика само задълбочиха тази тенденция, казва за ДВ германският икономист Михаел Хайзе.

Не всички в САЩ са доволни от силния долар

В един момент на валутния пазар се активизираха голям брой борсови спекуланти, залагащи на понижението на еврото и стараещи се да го изравнят с долара. Започналите тази игра навреме, сега определено печелят.

Но кой друг печели от девалвацията на еврото и укрепването на долара? Най-лесният отговор би бил - САЩ, но той е верен само донякъде. Популярната формула "колкото по-твърда е валутата, толкова по-силна е страната" съвсем не е универсална.

Високият курс на националната валута е изгоден за страните, които имат голям внос. В този контекст високият курс на долара е изгоден за САЩ, тъй като води до поевтиняване на продуктите, внасяни от Европа, Китай, Япония и други страни. Но пък по-евтината външна продукция убива производителите в самата Америка. Освен това високият курс на долара вреди на американските износители, тъй като оскъпява продукцията им и снижава нейната конкурентоспособност.

За кого е изгоден ниският курс на еврото?

Ниският курс на еврото е изгоден най-вече за германските, френските, италианските и останалите европейски износители. Но с една голяма уговорка: те трябва да произвеждат продукцията си в родината или в ЕС и да използват само европейски материали. "Ако купуват материалите и частите извън ЕС, изгодата вероятно ще намалее", казва валутната анализаторка Соня Мартен.

Според нея същото се отнася за особено енергоемките европейски производства, защото търговията с нефт, въглища или втечнен газ на световните пазари се извършва в долари. От тази гледна точка девалвацията на еврото идва в много неподходящ момент за ЕС. Той вече се сблъска с дефицита и изключителното поскъпване на енергоносителите, а сега те ще поскъпнат още повече заради рекордно ниския обменен курс на еврото.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихи

    86 9 Отговор
    Еврокрасивитеиумните ще изхъркат. Ко прайм ся? Зеления ще се оплаква и ще иска помощите от ЕС в долари.
  • 2 Логично Уотсън

    77 4 Отговор
    Защото газ и нефт се продават за $
  • 3 Еврото пада

    127 4 Отговор
    Защото европейската икономика се срина. И Америка направи милиарди долари приходи от ваксини. лекарства .продажби на оръжие. .бойна техника. Парите отиват зад океана ☺

    Коментиран от #31

  • 4 ХА ХА ХА

    104 11 Отговор
    АМИ ТЪЙ СТАВА СЪС ЕВРОТО ...ЩОТО ДЖЕНДЪРЛЯКА КОЙТО УПРАВЛЯВА ЕС .....ФАЛШ ГО Е НАДУПЕЛ ЯКО ....А ДЖЕНДЪРЛЯКА Е ДОВОЛЕН ОТ ТОВА !!!!
    И РУБЛАТА ЩЕ ИЗПРЕВАРИ ЕВРАКА .....А ТИЯ ОТ ЕС ЩЕ ГЛЕДАТ КАТО ВТРЕСЕНИ !!
  • 5 име

    77 4 Отговор
    Съдейки по китайските цени, които са винаги спрямо курса на долара, долара не поскъпва чак толкова много, по-скоро е колкото инфлацията. Еврото поевтинява, и то от есента на 2020. А сега и заради харакирито.
  • 6 Винкело

    69 3 Отговор
    Консерви русенско варено, боб, брашно и не забравяйте - сол.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 оня с косата

    87 6 Отговор
    Печелят извънземните, а причината да пада еврото и расте доларът да се търси в "извънземните" помияри ССащ, чиято цел е именно тази, да направят от ЕС кочина, която да ги обслужва, затова са си поставили начело и уродите, което първо място заема Лайен.

    Коментиран от #27

  • 9 касапинъ

    43 5 Отговор
    Ало факнюз, скоро ще престанете да съществувате, защото няма да има жив , който да го поддържа.
  • 10 ЕС се разпада !

    71 13 Отговор
    Идва нов световен ред ! И всеки ще носи отговорност за постъпките си ! ФАШ ще изчезне от картата на света !
  • 11 Путин

    71 10 Отговор
    Санкциите работят. Так держать, товарищи еврогейци!

    Коментиран от #16

  • 12 ежко

    73 7 Отговор
    И долара и еврото яко падат, престо едната валута пада по-здраво!А това е така защото ни управляват кухи кратуни, които когато и да бъдат изгонени, все е късно!
  • 13 Турчин

    62 6 Отговор
    Американците - нагло-саксонците са умни. Затова Англия напусна ЕС. ЕС е фалирала отдавна. Еврото е силно заради Германия. Германеца е умен, работлив, добър войник и нацист - в кръвта им е. Но нямат енергийни ресурси. Но Германия не е онази Германия отпреди почти век. Ако Германия остане без енергийни източници това е фалит за ЕС. Гърците няма да казват Danke като получават заплата. Трябва да измислят друго. Друга подобна държава в ЕС като Гърция е Италия.

    Коментиран от #18

  • 14 Мутрите разпоредиха:

    63 2 Отговор
    Маuната му на Еврото, защо забраниха на медиите да дават информация за Георги Семерджиев и Симона Радева, защо патрулка охранява денонощно блока на майката на Симона Радева в Надежда 1? Какво се случва Рашков???
  • 15 КРАЙНО ВРЕМЕ

    50 2 Отговор
    ВАСАЛНОТО ПОВЕДЕНИЕ ДО ТАМ ВОДИ !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Илия

    57 4 Отговор
    Ха, грешна ви е отправната точка. И долара и еврото падат спрямо рублата ! Еврото пада повече от долара.
    Най-много печели Русия на гърба на света, а САЩ печелят на гърба на Европа.

    Коментиран от #30

  • 18 Българин

    23 0 Отговор

    До коментар #13 от "Турчин":

    Аферим! Хубав коментар.
  • 19 никаква еврозона

    36 1 Отговор
    До десет години, ей тука, на Магурата немците ще сменят десет фолара за левче
  • 20 Евроскептик

    41 0 Отговор
    Атовете като се ритат, магаретата теглят…народът го е казал.
  • 21 Източна ромелия

    43 3 Отговор
    България никога в еврозоната

    Коментиран от #39

  • 22 заради Путун

    36 1 Отговор
    Нахибридчи им го, и това е резултата. Русия като не приема директно евра за газ, а и ЕС се натопорчи че ще се отказва от руския газ, другаде извън ЕС на никой не му трябва евро.
    Успокояващото е, че поне до края на следващата зима кубик евро няма да падне под цената на кубик дърва...

    Коментиран от #34

  • 23 Мамул

    46 0 Отговор
    Какво ни пързаляте , бе? Собствениците на банковата система са няколко рода. Англосаксонският свят, чийто васал е и целия EU, ще пожертват Европа само за да останат световни лидери.
  • 24 баба ти от Пловдив

    27 0 Отговор
    тъпанари ,които се правят на финансисти! швеийц франк равен от 3 дни на 1.01 Евро. какъв долар, бееееееееее?
  • 25 Остават 1,2 крачки до разпада на ЕС

    43 0 Отговор
    Каквото и да си говорим за санкциите на ЕС към Русия и всичките али-бали две неща, които се случват се открояват и дават ясен отговор накъде отиват нещата за ЕС. Едното е икономиката на Германия – за първи път от незапомнени времена Германия регистрира търговски дефицит.
    Като двигател на европейската икономика това веднага завлича след себе си еврото, което удря рекордни дъна. Еврото се срива и вече има почти паритет с долара. Това е повече от ясен показател, че капиталът бяга от Стара Европа тъй като оценява, че тук вече няма перспектива.
  • 26 Остават 1,2 крачки до разпада на ЕС

    40 2 Отговор
    Оттук насетне остават още една две крачки до разпада на еврозоната, респ. на ЕС. ЕЦБ няма полезни ходове в защита на еврото и овладяване на инфлационните процеси. Причината е ясна, пипнат ли се лихвите икономиките на Италия, Испания и Гърция отиват по дяволите и завличат целия ЕС. Пасивността обаче само отлага това в близкото бъдеще. Оттам насетне следва принципа „всеки се спасява по единично“.
    И май само нашите соросоидни труженици не виждат това та се напъват като палета пред майка си да ни включват във вече рухващата еврозона.

    Коментиран от #36

  • 27 Опааа

    41 1 Отговор

    До коментар #8 от "оня с косата":

    Абсолютно вярно! САЩ искат икономически слаба Европа! Това е! Всичко друго е бла-бла!
  • 28 Жоро

    10 20 Отговор
    Долара по-висок, парата ми е повече. 30% отгоре на миналата година само от курса. Не мразете играча мразете играта. Мама да ви е казвала да учите повече да не робувате за 700лв на месец?
  • 29 Овцете и падаря

    32 3 Отговор
    Никой ли не вижда, че враждата между САЩ и Русия е само за пред хората, Европа върви надолу, а Русия и САЩ съвсем случайно печелят от това, случайно нали???

    Коментиран от #42

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост

    0 10 Отговор

    До коментар #3 от "Еврото пада":

    Тези продажби които си изброил са не повече от 1-2% от американската икономика ,както и от тази на ЕС.Не знам дали въобще си наясно за какво пишеш

    Коментиран от #49

  • 32 Явно

    14 0 Отговор
    печатат еврото с американско темпо.Курса в днешно време показва броя на напечатаните банкноти и измислените числа в банковата система.Така, че се изравнихме със САЩ, а имаме и шансове да ги изпреварим.
  • 33 Грульо

    17 0 Отговор
    "Но пък по-евтината външна продукция убива производителите в самата Америка. "

    Че тез американски производители не са ли отдавна в чужди страни, заради евтина работна ръка и ресурси? Какви производители в Америка, освен търговци, услуги и далавери, и ГМО? :D
  • 34 Прав си

    23 1 Отговор

    До коментар #22 от "заради Путун":

    Русия продава газ на Индия на ниска цена, Индия продава същият газ на ЕС на тройна цена. Ако това не е автогол за ЕС, здраве му кажи. Санкциите вдигнаха стандарта на Русия и съсипаха Европа, пълни ид.. ти
  • 35 Гост

    17 0 Отговор
    Еврото пада защото Европа не произвежда, а чака да й произведат тайландците.
  • 36 Гост

    14 1 Отговор

    До коментар #26 от "Остават 1,2 крачки до разпада на ЕС":

    Естествено че ще ни искат да ни вкарат в еврозоната. Нали трябват малки държавици като нашата, да връщаме дълговете на големите толерантно.
  • 37 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 15 Отговор
    Преди да се разпадне ЕС ще се разпадне любимата ви раша.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Поп

    4 1 Отговор
    От пусто в празно статията можеше да продължи вечно
  • 41 емир

    5 0 Отговор
    Ебре оро на еврото у двора,да си дойдем на думата кои Бай сам печели от санкциите
  • 42 хензел и гретел

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Овцете и падаря":

    Еврогейци им кажи и е достатъчно
  • 43 Източна ромелия

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "ИСТИНАТА":

    За това народа трябва дА СЕ ОРГАНИЗИРА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ТОВА
  • 44 Дойче унтерменшите пак нищо не схванали

    5 0 Отговор
    Сами се вкараха в този филм, сега ниското евро било "изгодно за Германските износители". Ти да видиш безумие!
  • 45 Наркос

    4 0 Отговор
    И какво ще направите по въпроса европейци? Мрън, мрън, мрън като женичките ахаха
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 уайтнойз

    2 0 Отговор
    еврота пада защото трансгалактическата македонска компания ще ги печата вече :)

    очакваме малко да се вдигне с присъединяването на колоса албания
  • 48 Работата е ясна

    3 0 Отговор
    И за децата беше ясно, че рублата и долара ще укрепнат и ще продължат да повишават стойността си. Нали това беше целта на ковид пандемията и на войната в Украйна. САЩ правят всичко възможно войната да продължи - скъп петрол и газ, скъп ток, скъпо оръжие. Ресурси с които Русия и САЩ разполагат. Всичко това води до огромни печалби на двете свръх сили за сметка на останалите примати към които се числим и ние. Въпросът е защо Европа помага за задълбочаване на конфликта, при положение че трупа само загуби от това??? А украинските управници учавстват в този цирк за сметка на целия украински народ, като го обричат за 50 години напред на мизерия и разруха. Когато търсиш виновник за даден конфликт виж на къде отиват парите.
  • 49 Много е наясно даже

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Само интелектуален еквивалент на коацерватна капка или зелена еуглена не може да забележи активното мероприятие на Фашингтон по сриването на икономиката на ЕС, основно немската и френската...разбира се затова бяха назначени и такива "лидери" на ЕС ...все фашингтонска агентура включително и просто Киренцето.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ганю

    1 0 Отговор
    Тъпия Киртак и Кокорчо са американски слуги марионетки
    пратени да прецакат индусрията и да изпълнят
    първоначално крадене на капитала
    хляба,тока и горивата колко струват плащате ли на посредници изедници сега?
    кои е простия аз или вие?