Отидете към основна версия

6 547 5

Украйна с важно решение

  • украйна-
  • продуктова сделка-
  • решение

Страната заяви, че е заинтересована да изпълни продуктовата сделка

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Киев е заинтересован от изпълнението на "продуктовата сделка", сключена в Истанбул. „Потвърждаваме нашето искрено желание тези тристранни споразумения да работят“, каза постоянният представител на Украйна в ООН Сергей Кислица.

На 22 юли в Истанбул бяха подписани многостранни споразумения за премахване на ограниченията за доставка на руски продукти за износ и за съдействие на Русия за износа на украинско зърно. Сделката, подписана от представители на Русия, Турция, Украйна и ООН, включва износ на украинско зърно, храни и торове през Черно море от три пристанища, включително Одеса.

ООН многократно е заявявала за заплахата от хранителна криза поради недостиг на зърно, Западът обвини Русия в противодействие на доставките на украинско зърно на световните пазари. Москва категорично отрече подобни обвинения. В същото време самите киевски власти създадоха много пречки пред износа на зърно за износ: в допълнение към разкрития палеж на зърно в пристанището на Мариупол, украинските войски минираха Черно море, което не позволява зърното да бъде транспортирано до света пазари с кораби. Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия не възпрепятства износа на зърно от Украйна и ако Киев почисти пристанищата от мини, корабите със зърно ще могат да напуснат без проблеми.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.

Свързани новини