Отидете към основна версия

10 625 13

Китай не може да насмогне на Европа

  • китай-
  • европа-
  • стоки-
  • дефицит

Бум в покупките на евтини китайски стоки

Снимка: Shutterstock

Нарастващите цени на енергията в Европа предизвикаха бум на евтини китайски стоки като електрически одеяла и електрически нагреватели.

Износът на електрически одеяла от Китай за европейските страни се е увеличил с 97% от януари до юли, а електрически нагреватели с 23%, според Китайската асоциация на производителите на домакински електроуреди.

Китайската Chengdu Rainbow Appliance (Group) Shares Co е получила голям брой поръчки за електрически одеяла, "тъй като енергийната криза в Европа прави тези енергоспестяващи продукти по-привлекателни", посочва китайското финансово издание Caixin.

Позовавайки се на данни от анализатори на Guosen Securities Co. Ltd., публикацията съобщава, че европейските потребители са основният двигател на значителното увеличение на продажбите на произведени в Китай термопомпи с въздушен източник, тъй като те са по-ефективен източник на топлина от газовите нагреватели.

Изданието обаче отбелязва, че ръст на продажбите се наблюдава само сред определени категории стоки, като цяло износът на електроуреди от Китай за Европа през първите седем месеца на 2022 г. е намалял с 9,3% на годишна база. Като причина за спада изданието посочва прекъсвания в доставките заради ситуацията в Украйна и инфлацията.

Западът засили санкционния натиск срещу Русия заради Украйна, което доведе до по-високи цени на електроенергията, горивата и храните в Европа и САЩ. Руският президент Владимир Путин по-рано заяви, че политиката на сдържане и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия на Запада, а санкциите са нанесли сериозен удар на цялата световна икономика. Според него основната цел на Запада е да влоши живота на милиони хора.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 30 гласа.

Свързани новини