Отидете към основна версия

4 459 10

Рязък скок на фалитите

  • германия-
  • компании-
  • фалит

С 30% ръст на фалиралите фирми в Германия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

С 30% се е увеличил броят на фалиралите фирми в Германия поради икономическия спад и покачващите се цени. Увеличението е спрямо есента на миналата година. Негативната тенденция ще се запази, коментират анализатори от Института за икономически изследвания Лайбниц (IWH). „Броят на фалитите на асоциации и корпорации през септември е с 34% по-висок от предходната година“, се казва в прессъобщение на уебсайта на института.

Според IWH 762 фирми са фалирали през септември и този месец също се очаква голям брой компании да преустановят дейност. През ноември изследователите очакват надвишаване на миналогодишните стойности с цели 40%.

В допълнение към рязкото влошаване на икономическата ситуация, това според икономистите се дължи преди всичко на нарастващите цени на важни производствени фактори.

Западът засили санкционния натиск срещу Русия заради Украйна, което доведе до по-високи цени на електроенергията, горивата и храните в Европа и САЩ. Руският президент Владимир Путин по-рано заяви, че политиката на сдържане и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия на Запада, а санкциите са нанесли сериозен удар на цялата световна икономика. Според него основната цел на Запада е да влоши живота на милиони хора.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.

Свързани новини