Отидете към основна версия

5 549 26

Цената на санкциите срещу Русия – колосална сума

  • русия-
  • европа-
  • загуби-
  • икономика

Загубите възлизат на 123 млрд. EUR

Снимка: ЕРА/БГНЕС

След като Европейският съюз (ЕС) съгласува осмия пакет от санкции срещу Русия, цената на всички търговски ограничения е приблизително 123 млрд. EUR, пише РБК, позовавайки се на материали от Европейската комисия (ЕК).

Според изданието тази сума се равнява на 40% от общия оборот на стоки и услуги между Москва и Европейския съюз през миналата година. „Под тази сума ЕК разбира обема на двустранната търговия между Русия и страните от ЕС, който е съществувал през 2021 г., но сега е невъзможен поради формални санкции“, се посочва в публикацията.

Според ЕК новите санкции ще засегнат вноса на руски продукти в ЕС в размер на 7 млрд. EUR. Въпреки това ограниченията върху доставките от Русия се оценяват на почти 90 млрд. EUR. Преди новия кръг от санкции ЕК оценяваше обема на ограниченията върху износа на стоки и технологии за Русия на 24,8 млрд. EUR, а сега той е почти 30 млрд. EUR.

Европейската комисия посочва още, че загубите от ембаргото върху износа на услуги от ЕС за Русия възлизат на 3 млрд. EUR.

ЕС постигна съгласие по осмия пакет от санкции миналата седмица. Той, по-специално, предвижда разширяване на персоналните санкции, както и забрана за транспортиране на петрол до трети страни по море на цена, по-висока от лимита, който все още не е определен. Тази мярка ще влезе в сила от декември, а за нефтопродуктите - от февруари.

Освен това ограниченията се прилагат за вноса на готови стоманени продукти, машини, превозни средства, химикали и материали за производство на различни от злато бижута. Също така е забранено предоставянето на консултантски, правни и ИТ услуги на руски компании, износът в Русия на електронни компоненти, подходящи за създаване на оръжия и технически продукти, използвани в авиацията, както и предоставянето на онлайн портфейли за криптовалута за руски физически и юридически лица.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 31 гласа.

Свързани новини