Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Октомври, 2022 10:37 2 435 3

Единственият начин да се устои на кризата

  • икономика-
  • криза-
  • долар

Задачата на САЩ е да „изтегли“ всички пари от света

Единственият начин да се устои на кризата - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Световните централни банки повишават лихвите, разбивайки икономиките на страните от третия свят буквално на парчета. Развитите държави също страдат - във Великобритания и ЕС инфлацията бързо се ускорява, производството се затваря. Задачата на американската администрация е да „изтегли“ всички пари от света, принуждавайки инвеститорите да се насочат към долара. Съществува само един начин да се предотврати подобен сценарий“, коментират световни икономисти. За страните от третия свят това е истинска катастрофа, която, от една страна, води до ръст на долара, от друга страна, провокира отслабването на националните валути и в резултат на това икономиките на развиващите се страни.

Увеличаването на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ, Банката на Англия и ЕЦБ последователно разгръща механизма на икономическата криза: инвеститорите изтеглят средства от колабиращи икономики в доларови активи. „Мнозина се опитват да предотвратят това чрез изграждане на хоризонтални връзки, които заобикалят американската финансова система. Но това не е достатъчно: властите на страните трябва да забранят на капитала да тегли средства, принуждавайки го да инвестира в собствената си икономика“ е мнението на икономисти.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо така

    18 1 Отговор
    Какво стана с глобалните "сигурност", "пазари", "свобода", "благополучие" и т. н. Защо изведнъж изоставяме всичко и се деглобализираме? Само един човек ли е виновен?

    Коментиран от #3

  • 2 Дядо Гъдю

    15 1 Отговор
    Първо-това не е тема Украйна,както сте я кръстили,а повсеместното слагане на украинското знаме вече предизвиква алергии.
    Второ (по темата)-как да се вярва на една държава,която не и пука за останалия свят.Когато печелят-печелят само те,когато потъват,завличат всички към дъното, стъпвайки на главите им,за да се задържат на повърхността.
  • 3 Кольо Дзъ

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Защо така":

    Демокрацията е балон, който виси над главите ви и ви кара да гледате нагоре, докато други хора ровят из джобовете ви. /Бърнард Шоу/