Отидете към основна версия

11 383 20

Страх обзема гражданите на най-голямата европейска икономика

  • германия-
  • инфлация-
  • цени-
  • германци

Над половината германци се страхуват от инфлацията

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Над 55% от германците смятат нарастващата инфлация в страната за основна заплаха за тяхното благосъстояние, докато събитията в Украйна тревожат всеки пети, сочи проучване на консултантската компания McKinsey.

Според него, проведено сред 1000 респонденти, 18% поставят военния конфликт в Украйна на първо място сред заплахите, докато 6% и 3% смятат изменението на климата и пандемията от коронавирус като основни заплахи. В същото време 57% от анкетираните се страхуват най-много от инфлацията, докато през юни на това мнение са били 48% от анкетираните. Две трети от респондентите очакват нови поскъпвания.

Над 60% заявяват, че пестят енергия у дома, а около 16% вече са отменили ваканциите си. Покачващите се цени се отразяват и на плановете за Коледа: над половината от анкетираните искат да спестят от коледното пазаруване, а 12% искат изобщо да избегнат разходите за празника тази година.

Както следва от публикувано по-рано проучване на германската застрахователна компания R + V Versicherung, значителна част от германските граждани по време на настоящата енергийна криза се страхуват преди всичко от нарастващите цени на кошницата за хранителни стоки и жилищата под наем, както и от предстоящата рецесия.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 45 гласа.

Свързани новини