Отидете към основна версия

1 791 3

Цената на петрола расте с надежда, че УФР ще забави покачването на лихвите

  • нефт-
  • петрол-
  • опек

И двата индекса са напът да затворят втора поредна седмица с растеж, след като вчера затвориха с увеличение от около 1 на сто и достигнаха най-високите си нива от 1 декември

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Цените на петрола се покачиха в днешната азиатска търговия въз основа на оптимизма, че УФР ще забави повишаването на основните лихвени проценти, за да подкрепи икономиката, а това ще засили търсенето на черно злато, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море с доставка през март добавиха 48 цента или 0,6 на сто до 86,64 долара за барел.

Американският лек суров петрол се покачи с 54 цента или 0,7 на сто до 80,87 долара за барел.

И двата индекса са напът да затворят втора поредна седмица с растеж, след като вчера затвориха с увеличение от около 1 на сто и достигнаха най-високите си нива от 1 декември.

Мнозинството икономисти очакват УФР да забави сериозно темпа на повишаването на основните лихвени проценти и на следващите си две заседания да прибегне до увеличаване с по само 25 базисни пункта. Това гледище се споделя и от немалко представители на банката.

За ръста на цените допринесе и повишеното търсене на черно злато в Китай с близо 1 милион барела дневно до 15,41 милиона барела, което е най-високото ниво от феврури 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

Свързани новини